Rechtbank Zwolle-Lelystad


Zes mensensmokkelaars veroordeeld

Zwolle-Lelystad, 3 december 2009 - De rechtbank Zwolle-Lelystad, locatie Zwolle, heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaken Koolvis. Het betrof een omvangrijk internationaal opsporingsonderzoek naar vrouwenhandel en mensensmokkel. Zes verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Straffen
De hoofdverdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar en zes maanden. Andere verdachten hebben gevangenisstraffen opgelegd gekregen van één tot vier jaar. Van de elf verdachten zijn er vijf vrijgesproken.

Overwegingen rechtbank
De hoogste straffen zijn opgelegd voor mensensmokkel en deelname aan een criminele organisatie. Er is rekening gehouden met de omstandigheid dat in georganiseerd verband ongeveer een twintigtal vrouwen in Europa zijn binnengesmokkeld, mogelijk een groot aantal meer. De rechtbank acht vanwege het ontbreken van wettig bewijs mensenhandel niet bewezen.

Niet bewezen is dat de verdachten wetenschap hebben gehad van het traject dat in Nigeria vooraf ging aan de mensensmokkel. Daarbij zouden voodoo-rituelen zijn toegepast. De rechtbank heeft één getuigenverklaring buiten beschouwing gelaten omdat niet getoetst kon worden op welke wijze deze belastende verklaring tot stand is gekomen.

Verhoorprotocol
Bijzondere aandacht is besteed aan het door het Openbaar Ministerie ten behoeve van het onderzoek opgestelde verhoorprotocol. Dat is opgesteld omdat gebruik werd gemaakt van externe partners. Het ging om een in voodoo-rituelen gespecialiseerde dominee en een ervaringsdeskundige, een voormalig slachtoffer van mensenhandel.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de keuze voor een verhoorprotocol op zichzelf gerechtvaardigd was. Wel heeft zij in de uitvoering van dit protocol gebreken geconstateerd. Dit heeft echter niet geleid tot niet ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Wel diende per individueel slachtoffer te worden onderzocht of de afgelegde verklaring de toets van betrouwbaarheid kon doorstaan. Ten aanzien van één slachtoffer viel niet uit te sluiten dat zij beïnvloed is door de ervaringsdeskundige zodat haar verklaring is uitgesloten van het bewijs.

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 3 december 2009