Rijksvoorlichtingsdienst

Donderdag 4 december, nummer 89

Nederland 2011 voorzitter itf holocaust

Vandaag is in Trondheim, Noorwegen bekend gemaakt dat Nederland in 2011 voorzitter wordt van de International Task Force for Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ITF). De ITF stelt zich ten doel om de Holocaust, de moord op het Joodse volk gedurende de Tweede Wereldoorlog, te blijven onderwijzen, herdenken en onderzoeken en in zijn context te plaatsen, zoals beschreven staat in de Stockholm Declaration in 2000.

Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is trots op de keuze voor Nederland als voorzitter van de ITF. "Het is belangrijk dat toekomstige generaties wereldwijd zich een goed beeld kunnen blijven vormen van de Tweede Wereldoorlog, toen democratie en vrijheid verdwenen en racisme heerste. In Nederland maken we het oorlogerfgoed onder meer toegankelijk met de huidige NPS televisieserie De Oorlog. Ik wil het ITF voorzitterschap proberen aan te grijpen om de Tweede Wereldoorlog te blijven verbinden met de actualiteit."

De ITF is een internationale organisatie van 27 landen, waaronder de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Israël, Argentinië en veel Europese landen. In 1998 werd de ITF opgericht. Nederland werd lid in 1999. In 2008 kreeg de organisatie een permanent secretariaat in Berlijn.

De ITF is een bijzondere organisatie omdat hier regeringsvertegenwoordigers op politiek niveau samenkomen met deskundigen uit niet-gouvernementele organisaties. Alle belangrijke organisaties die zich met de Holocaust bezighouden ontmoeten elkaar hier, waaronder instellingen als Yad Vashem in Jeruzalem, het US Holocaust Memorial in Washington DC en het Staatsmuseum in Auschwitz.

In het voor- en in het najaar van 2011 zullen het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van VWS samen meerdaagse internationale bijeenkomsten van 250-300 vertegenwoordigers organiseren.

Noot voor redacties (