Ministerie van Financiën

Datum 3 december 2009 1

Kamervragen van het lid Vos over de samenwerking van DSB Bank met NIBE-SVV Examens

Geachte voorzitter,

In antwoord op de vragen van het lid Vos inzake de samenwerking tussen DSB Bank en NIBE-SVV Examens, die mij zijn toegezonden per brief van 2 oktober 2009 onder nummer 2009Z17893, deel ik u mede dat de vragen worden beantwoord als aangegeven in de bijlage.

Hoogachtend,
de minister van Financiën,

Wouter Bos

Pagina 1 van 3





Directie Financiële Markten

2009Z17893 Ons kenmerk FM/2009/3294 M

Vragen van het lid Vos (PvdA) aan de minister van Financiën over de

samenwerking van DSB Bank met Nibe-SVV Examens. (Ingezonden 2 oktober 2009)


1
Kent u het bericht "Samenwerking DSB Bank en Nibe-SVV"?

Ja.


2
Is het waar dat Nibe-SVV Examens de examens die werknemers van DSB Bank in het kader van de Wet financieel toezicht (Wft) moeten afleggen gaat afnemen op locaties van DSB Bank zelf?

Ja, het afnemen van examens op locatie is naar ik heb begrepen een bestaand onderdeel van het producten- en dienstenaanbod van NIBE-SVV. NIBE-SVV neemt niet alleen voor DSB Bank, maar ook voor andere banken examens op locatie af. Dit betreft ook toetsten in het kader van de Wft (zowel Wft-examens als Permanente Educatie) alsmede van Wft-PE-toetstermen afgeleide maatwerktoetsen voor specifieke functies binnen de betreffende banken in het kader van het bedrijfsvoeringmodel. Deze handelwijze is niet voorbehouden aan NIBE-SVV, want ook andere instellingen nemen op deze wijze examens af.


3
Wie verzorgt het toezicht op dergelijke examens die de vakbekwaamheid kunnen aantonen, zoals vastgelegd in de Wft?

Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (hierna: CDFD) is namens mij belast met het toezicht op exameninstituten die examens in het kader van de Wft afnemen. Het CDFD voert hiertoe controles uit en accrediteert exameninstituten die aan de kwaliteitseisen voldoen.


4
Welke criteria acht u wenselijk voor een goede gang van zaken rond het afnemen van deze examens?

De inhoudsvaliditeit van de examens (toetst het examen wat het geacht wordt te toetsen?), een deugdelijke identificatiecontrole en het nemen van maatregelen, die fraude tijdens de examinering zo veel mogelijk moeten uitsluiten. Het toezicht zoals dat door CDFD wordt uitgevoerd is erop gericht te waarborgen dat alle afgenomen examens aan deze kwaliteitseisen voldoen.


5
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat examens die vallen onder de Wft afgenomen worden op locatie van de geëxamineerde omdat dit fraude in de hand kan werken? Zo nee, waarom niet?

Pagina 2 van 3





Nee. Onder het bestaande wettelijke systeem is het exameninstituten toegestaan Directie Financiële Markten zelf invulling te geven aan de wijze van examinering. De kwaliteit daarvan wordt geborgd door het systeem van accreditatie, die door het CDFD wordt uitgevoerd. Ons kenmerk Een van de voorwaarden voor accreditatie is dat examens altijd in een door het FM/2009/3294 M instituut gecontroleerde en geborgde omgeving plaatsvinden, ongeacht op welke

locatie dat is. Fraude wordt op deze wijze tegen gegaan.

Pagina 3 van 3






---- --