Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Zaak Sytze van der V. tegen de gemeente Utrechtse Heuvelrug

persconferentie zaak sytze van der v tegen de gemeente utrechtse heuvelrug
Persverklaring van burgemeester G.F. Naafs.

Vandaag heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht uitspraak gedaan in de zaak Sytze van der V. tegen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De rechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening toegewezen.

De uitspraak van de rechter is helder. De rechter vindt het bestuursrecht geen geschikt middel voor deze situaties. De wetgever heeft dit signaal inmiddels opgepakt en werkt aan een reparatie in het strafrecht.

De reparatie houdt in dat er door het instellen van cassatie geen toezichtloze periode komt in dit soort gevallen.

In de uitspraak lees ik ook dat er voor een beperkte tijd en gebied wel een gebiedsontzegging kan worden opgelegd wanneer de dreiging heel concreet is. Bijvoorbeeld in de woonomgeving van de slachtoffers, zwembaden, scholen. De rechter benadrukt ook dat van betrokkene verwacht mag worden dat hij zich coöperatief opstelt en hulp zoekt, wanneer hij zich ergens wil vestigen.

Naar aanleiding van deze uitspraak maak ik op korte termijn een afspraak met de minister om nogmaals aan te dringen op een snelle behandeling, want ook deze uitspraak bevestigt dat deze leemte in de wetgeving om opvulling vraagt.