Project Gemeente Westland


Privacy bij cameratoezicht in Naaldwijk en Wateringen gewaarborgd

Publicatiedatum:

Deze weken wordt de laatste hand gelegd aan het leggen van kabels en het plaatsen van camera's voor het cameratoezicht in het winkel- en uitgaansgebied van de kernen Naaldwijk en Wateringen. Voor Naaldwijk gaat het globaal om het gebied omsloten door de Verdilaan (inclusief busstation e.o.), Molenstraat, Herenstraat, Wilhelminaplein, Havenplein en Stokdijkkade. In Wateringen gaat het om het gebied Plein en Vliethof. De verwachting is dat het cameratoezicht binnen enkele weken operationeel is.

Privacy

Om de privacy van gefilmde mensen te garanderen, geldt dat de camerabeelden zijn beveiligd en alleen een beperkt aantal politieagenten de beelden mag bekijken. Alle camera's zijn zodanig opgesteld en softwarematig afgesteld dat de privacy van de omwonenden is gegarandeerd. Met andere woorden, er wordt niet 'binnen gegluurd'.De beelden worden opgenomen en gedurende maximaal vier weken bewaard. Als er een strafbaar feit is gepleegd kan de politie deze beelden gebruiken voor opsporing/bewijsvoering en vervolging. Alleen in dat geval worden de beelden toegevoegd aan het opsporingsdossier en langer bewaard.

Waarom cameratoezicht?

Naast veel bestaande instrumenten om criminaliteit, overlast en geweld op straat te bestrijden kan cameratoezicht als aanvullende instrument heel effectief zijn. Door camera's op straat kan de politie alerter reageren bij incidenten. De politie ziet en registreert met behulp van de camera's ook meer incidenten. Uit ervaringen elders blijkt dat slachtoffers eerder aangifte doen als ze weten dat het misdrijf mogelijk met camera's is waargenomen. De camera's worden zeven dagen per week in de Geïntegreerde Monitor Centrale (GMC)van de politie Haaglanden live uitgekeken. Live uitkijken vergroot de pakkans namelijk aanzienlijk.