FloraHolland


+ Aanvoerbrieven zelfprinten

Bolbloemenbericht week 48

FLORAHOLLAND (3 december 2009) - Natuurlijk te beginnen met gratis hulp voor onze Goedheiligman, die het toch al zo druk heeft:

"Sint hoeft niet lang na te denken,
over wat hij nu zal schenken:
Want met een bloemenabonnement
Is ieder mens content!
Onderzoek heeft namelijk uitgewezen,
Met bloemen is iedereen geprezen.
Dus in 2010 voor allen een bloemenabonnement
Dat is tevens voor de sector een goed rendement!"

Er was sprake van een totale aanvoer van ruim 28 miljoen bolbloemen in de verslagweek. Dat was een stuksgroei van 10 procent bij vorige week en 13 procent in vergelijking met vorig jaar. De prijzen eveneens bijna synchroon. De nu gescoorde gemiddelde prijs van EUR 0,29 gemiddeld betekende een daling van ruim 3 centen binnen een week en een stuiver in vergelijking met vorig jaar. We gaan beginnen aan de laatste periode van het jaar 2009 en terugkijkend constateren we over alle bloemen bezien een stuksdaling van 2 procent en een omzetdaling van 12 procent. Er bestaan grote verschillen tussen de productgroepen onderling voor wat betreft de stuksontwikkeling, want sommige productgroepen stijgen in stuks en andere dalen soms fors.

Voor de komende weken zal de markt voor de voorjaarsbloeiende bolgewassen langzaam maar zeker groter worden. Al zal de echte vraag pas losbarsten na week 1. Voor de Amaryllis is daar natuurlijk sprake van een uitzondering. Deze Kerstbloem-bij-uitstek zal zijn hoogtepunt deze drie weken beleven. Een maand waarin op veel bedrijven soms wel meer dan 80 procent van de jaarproductie wordt gerealiseerd. Niet storen s.v.p. en alle zeilen bij. Voor de meeste andere productgroepen uit de snijbloemen betekent het over het algemeen nog steeds dat december geen echte bloemenmaand is. Veel groen, takken en bomen en gelukkig wel bovengemiddeld veel bolbloemen. Maar helaas nog altijd niet in die mate als dat we kwalitatief wel aan kunnen. Want nog steeds geldt dat het met die kwaliteit wel snor zit en dat afnemers wat dat betreft steeds vaker kunnen rekenen op een qua houdbaarheid, vaasleven en betrouwbaarheid steeds vaker zeer bevredigend product. Het zou toch aanleiding moeten en kunnen zijn om steeds meer retailers ervan te doordringen dat al per december volop gestart kan worden met het beschikbare prachtige palet aan bolbloemen. Er wordt aan gewerkt...

Tulpen
De tulpen noteerden in vergelijking met vorig seizoen een explosieve uitbreiding van bijna 50 procent binnen een week tot nu ruim 10 miljoen stuks concernbreed. De gemiddelde prijs ligt met EUR 0,16 nu ruim 6 cent lager dan vorig seizoen en 2 cent minder dan vorige week. Er kwam nu een kleine 20 procent meer dan vorige week en op zich is dat geen exorbitante toename in deze tijd. Maar juist de absolute hoeveelheid maakt dat we toch al te vaak in een aanbodsmarkt belanden.

In Aalsmeer werden in week 48 bijna 5 miljoen tulpen aangevoerd en dat zijn er veel meer dan dezelfde week vorig seizoen. De gemiddelde prijs van EUR 0,16 loopt ver achter ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Zowel de tulpen van het zuidelijk halfrond als de ijstulpen zijn ruim voorradig. De algemene kwaliteit is redelijk alhoewel je kan merken dat, door de hoge temperatuur en een tekort aan zonuren, de bladkwaliteit toch iets achteruit loopt en sommige partijen erg lang worden. De cultivars die laag in het gewicht zijn hadden het moeilijk en zakten gemakkelijk naar een dubbeltje. Wanneer ze dan ook nog op kleur zijn gaat dit ver onder de EUR 0,10. Al te rijp is niet gewenst.

Ook in Rijnsburg liep het aanbod tulpen fors op en moest de middenprijs inleveren. We behaalden uiteindelijk een middenprijs van EUR 0,16. Op maandag passeerden zo'n 1 miljoen stelen klok Rijnsburg die gemiddeld EUR 0,17 opleverden. `Cheers', `Orange Princes' en `White Heaven' noteerden deze week de hoogste middenprijzen van gemiddeld EUR 0,32.

Lelies
Het totale lelieaanbod lag exact gelijk aan vorige week op 5,6 miljoen stelen concernbreed. Dat betekende een daling van 5 procent ten opzichte van vorig jaar over de gehele lelielinie bezien. Maar zoals hier wel vaker geopperd: grote verschuivingen tussen de productgroepen. Binnen een week stegen de Longiflorums naar een aanvoerniveau van een kleine miljoen stuks voor nu EUR 0,42. Dat is 3 centen beter dan vorig jaar. Ruim 700.000 Aziaten noteerden EUR 0,33 en dat is een cent beter dan vorig seizoen. De 1,3 miljoen LA-hybriden gingen nu voor EUR 0,34 en dat is 4 cent hoger dan vorig seizoen. Terwijl de 2,6 miljoen Orientals nu tekenden voor EUR 0,63. Dat is bij 3 procent meer stuks een centje hoger dan vorig jaar. Over alle lelies bezien kennen kennen we dit jaar cumulatief een stuksdaling van dik 9 procent en een omzetdaling van 14 procent.

In Aalsmeer lieten de Oriental lelies deze week een aanvoer zien die ongeveer 13 procent lager lag dan verleden jaar. In vergelijking met verleden week was er een herstel in de gemiddelde prijs te zien van ongeveer 8 cent. In vergelijking met verleden jaar lag de gemiddelde prijs (dalend van 7 naar 6 dubbeltjes) ongeveer 2 cent hoger. Deze week stonden er weer erg veel zwaardere witte lelies in vergelijking met de roze cultivars en het was dan ook niet zo vreemd dat de witte cultivars beduidend meer onder druk stonden dan de roze. Soorten als 'Merostar', 'Rio Negro', 'Tiber' en 'Sorbonne' lieten allemaal een aanvoer zien die 50 tot 75 procent lager lag dan verleden jaar. Witte cultivars als 'Siberia', 'Sapporo', 'Santander' en 'Universe' lieten juist een veelvoud van aanvoer zien. De Longiflorumgroep lag deze week in aanvoer een fractie lager dan verleden jaar. De gemiddelde prijzen lagen deze week rond de 4 dubbeltjes en daarmee ongeveer 3 centen hoger dan verleden jaar. 'White Europe' (-40 procent) en 'White Heaven' (-12 procent) liet deze week in vergelijking met verleden jaar een lagere aanvoer zien, terwijl 'Worldwhite' deze week juist bijna verdubbelde in vergelijking met een jaar eerder.

Opvallend was deze week ook de introductie op Aalsmeer van de mooie nieuwe, donkerrode cultivar 'Faith!' De veilgroep LA/Aziaat liet deze week een aanvoer zien die ongeveer 8 procent lager lag dan verleden jaar. Die lagere aanvoer was geheel te wijten aan de donderdag waarop de aanvoer bijna de helft lager lag dan verleden jaar. De gemiddelde prijs lag deze week tussen de EUR 0,37 en EUR 0,32 per steel, verleden jaar zakte deze van EUR 0,34 naar EUR 0,26 per steel. Opvallend was de fors grotere aanvoer van een aantal rode, witte en crème cultivars. 'Original Love', 'Red Alert', 'Navona', 'Litouwen', 'Ercolano' en 'Trebiano' stegen allen met ruime dubbele cijfers. 'Brindisi' (-50 procent), 'Tresor' (-30 procent) en 'Salmon Classic' (-30 procent) lieten fors minder aanvoer zien.

In Naaldwijk stegen de Aziaten in stuks ten opzichte van vorige week. Maandag waren de prijzen nog goed met EUR 0,40 gemiddeld. Helaas hield dit geen stand en zakten de prijzen naar EUR 0,32 op vrijdag. 'Monte Negro' en 'Tresor' werd het meest aangevoerd deze week. Ook de LA-hybriden namen toe in stuks. De middenprijs kwam uit op EUR 0,35 en dat was een daling van bijna 2 centen in een week. 'Brindisi', 'Orange Tycoon' en 'Original Love' zorgden hier voor de grootste stijging in stuks. 'Salmon Classic' werd minder aangevoerd deze week. De Longiflorums hadden met 228.000 stelen voor EUR 0,42 een stabiele week. Vorig jaar kwamen we met bijna gelijke aantallen uit op EUR 0,40. Door de natte weersomstandigheden waren er wel wat kwaliteitsproblemen bij sommige partijen, maar dit zal weer snel tot het verleden behoren. De Orientals daalden licht in stuks en stegen in prijs van EUR 0,62 naar EUR 0,65. Dit was 1,4 cent beter dan vorig jaar. Niet alleen de zware maar ook de lichtere kwaliteit hadden gretig aftrek bij de exporteurs. In Rijnsburg was het prijsbeeld iets beter dan een week geleden. Dat kwam doordat de Oriental-hybriden met EUR 0,62 net iets meer opbrachten ten opzichte van week 47. Het aanbod Orientals is overigens vrij mager. Met name een stabiele aanvoer van het middensegment ontbreekt in Rijnsburg. De overige groepen kenden een vergelijkbaar prijsniveau in vergelijking met vorige. Dat betekent dat de Aziaten en LA-hybriden voor gemiddeld 3 dubbeltjes werden verkocht en de Longiflorums brachten EUR 0,44 op.

Freesia's
De totale Freesia aanvoer ligt dit jaar 7 procent lager dan vorig jaar tot en met week 48. De omzet komt tot nu toe 15 procent lager uit en tekent daarmee de lagere opbrengst per stuk. In de verslagweek steeg de aanvoer ten opzichte van vorige week met 8 procent tot ruim 4,4 miljoen stuks en de prijzen daalden met 2 centen tot EUR 0,14 voor de enkelbloemigen en EUR 0,15 voor de dubbele varianten. Het is in de enkelbloemigen een uitbreiding van 13 procent in vergelijking met de verslagweek van vorig jaar en toen lagen die een centje beter. De dubbelbloemige aanvoer en prijsvorming was identiek aan vorig jaar in deze week.

Irissen
De Irisaanvoer bleef deze week stabiel in stuks op 1,4 miljoen stuks en de prijs lag anderhalve cent lager. Sinterklaas neemt dus ook weinig Irissen mee, zo lijkt het. Ook in vergelijking met vorig jaar is de aanvoer identiek maar liggen de prijzen een centje lager. In 2009 kennen we in totaal tot en met de voorlaatste periode een aanvoerdaling van 17 procent tot 68 miljoen stuks. Die brengen met elkaar 6 procent minder omzet op en daarmee is er bij deze productgroep sprake van een forse prijsverbetering. Wat dat betreft een Witte Raaf in het snijbloemenassortiment maar ook hier de laatste periode een ontwikkeling die weer onder druk staat.

Calla
De aanvoer van de Calla's daalde met 6 procent tot 550.000 kleinbloemigen. Die deden nu gemiddeld EUR 0,53 en dat was 8 centen magerder dan vorige week. Het is 3 stuivers beter dan vorig jaar en dat bij 30 procent minder aanbod. Over het gehele jaar bezien doen we nu met z'n allen 9 procent meer stuks en die 86 miljoen Calla's brachten 7 procent minder omzet op. Ook hier dus een forse prijsdruk maar de laatste maanden gaat dat een stuk beter.

Amaryllissen
De Amaryllisaanvoer steeg verder met 15 procent binnen een week naar bijna 3 miljoen stelen. Het is 10 procent meer dan vorig jaar. De prijzen daalden een klein dubbeltjes tot nu EUR 0,76 en dat valt tegen. Ten opzichte van vorig seizoen was het in de verslagweek bijna 2 dubbeltjes minder en dat is een te sterke daling in het licht van de 10 procent aanvoergroei bezien. Alle zeilen zullen moeten worden bijgezet om de decembermaand deze negatieve tendens om te buigen. Vorig seizoen was het -eigenlijk zeer boven verwachting- hartstikke best en we gaan ervan uit dat dat ook dit jaar moet kunnen lukken.

In Naaldwijk steeg de Amaryllisaanvoer met 18 procent stuks ten opzichte van vorige week en +4 procent met vorig jaar. Vorige week nog EUR 0,83 gemiddeld maar deze week moesten we genoegen nemen met EUR 0,73. Of Sinterklaas het ons nu al lastig maakt is even de vraag. Wat opviel was dat de vrijdag de vraag naar Amaryllissen toenam. Vooral na de pauze gingen de laatste partijen voor de hoogste prijzen van de hand. De bosjes stegen deze week ook weer in aanvoer maar deze zakten omgerekend van EUR 1,80 naar EUR 1,50 deze week. In Aalsmeer lag de aanvoer van de Amaryllis deze week bijna 20 procent hoger dan verleden jaar. De gemiddelde prijs lag tussen de 7 en 8 dubbeltjes en daarmee bijna 20 centen lager dan verleden jaar. 'Showmaster' en 'Ferrari' scheurden deze week naar ongeveer 50 procent meer aanvoer, 'Minerva' en 'Challenge' stegen nog sterker in aanbod.

Hyacinten
De snij-Hyacinten kenden een aanvoertoename van bijna 60 procent naar nu ruim 525.000 stuks. De prijs lag met EUR 0,29 een ruime stuiver lager dan vorige week én vorig jaar. Nu worden er ruim 20 procent meer aangevoerd dan vorig jaar en dat kan de markt nog niet aan.