VU medisch centrum

VUmc knoopt banden aan met Arubaans ziekenhuis


3 december 2009

Een zeskoppige delegatie van het Arubaanse Dr. Horacio E. Oduber Hospitaal (HOH) in Oranjestad bezocht in november Amsterdam. Doel was het voorbereiden van een brede samenwerkingsovereenkomst met VU medisch centrum.

Chirurg Dick de Jong van VUmc gaf een rondleiding over de OK's aan Arjen Hoogendam, Joel Rajnherc, Arnoud Boesten, Deepu Daryanani en Frans Figaroa (vlnr) Foto: Mark van den Brink Zowel op het gebied van coschappen als verpleegkundige vervolgopleidingen gaan de organisaties nauw samenwerken. Verder is met steun van de huisartsopleiding van VUmc een huisartsopleiding gestart op het Caribische eiland.

Coschap
Studenten mogen in het tweede masterjaar een buitenlandse stage volgen. Eén van de mogelijkheden is het Dr. Horacio E. Oduber Hospitaal. Dit enige ziekenhuis van Aruba telt 320 bedden en heeft ruim 800 medewerkers, waaronder zestig specialisten. Het is een algemeen ziekenhuis dat zorg verleent aan de ruim 100.000 Arubanen en de vele toeristen die het tropische eiland bezoeken. Arnoud Boesten, voorzitter van de raad van bestuur, Frans Figaroa, hoofd afdeling opleidingen, Wouter Huisman, gynaecoloog, Joel Rajnherc, kinderarts, Arjen Hoogendam, internist en Deepu Daryanani, oncologisch chirurg en onderwijscoördinator keken rond in VU medisch centrum.

"Een van de voordelen van de samenwerking met het HOH is dat de meeste specialisten in Nederland zijn opgeleid. Het niveau van de gezondheidszorg op Aruba is vergelijkbaar met die in Nederland", vertelt Huub van der Erve. "Inmiddels hebben zich al vijftien studenten gemeld die hun werkstage in Aruba willen doen. Wij gaan de specialisten daar didactische ondersteuning geven zodat zij de studenten kunnen begeleiden. Ook de mogelijkheden voor uitwisseling van medische en verpleegkundige staf wordt onderzocht"

Uitgebreide samenwerking
Maar er is meer, want ook de Amstel Academie gaat samenwerken met het HOH. "Het is de bedoeling dat de verpleegkundige vervolgopleidingen, die de Amstel Academie hier in Amsterdam verzorgt, onder licentie ook op Aruba zullen worden gegeven", aldus Van der Erve. Verder kunnen studenten aan het eind van hun eerste jaar een praktijkstage zorg lopen in een verzorgings- en verpleeghuis op het eiland. Aan het eind van hun tweede masterjaar kunnen studenten bij huisartsen op Aruba gedurende zes weken een werkstage doen. De huisartsopleiding van VUmc wil verder nauw samenwerken met het HOH, omdat Arubaanse huisartsen-in-opleiding in het ziekenhuis stage zullen moeten lopen.

Monique Krinkels
bron: Tracer