NEN


Publicatie normontwerp terminologiestelsels gezondheidszorg

donderdag 3 december 2009, 13:47

Onlangs publiceerde NEN normontwerp 7522 over terminologiestelsels. De norm stelt eisen aan en geeft definities voor het hanteren van code- en andere terminologiestelsels in de Nederlandse gezondheidszorg.

Een terminologiestelsel ontstaat als er beleidsmatig behoefte is om datgene wat zich in de werkelijkheid voordoet te onderzoeken, te volgen of te beheersen. Voorbeelden hiervan zijn epidemiologisch onderzoek of de introductie van een bekostigingssystematiek. Bij elk terminologiestelsel moet eerst duidelijk zijn in welke behoefte het stelsel voorziet en welke functionaliteit het stelsel vervult. Dit bepaalt hoe het stelsel er uiteindelijk komt uit te zien.

Voor wie?
NEN 7522 stelt eisen aan en geeft definities voor het hanteren van terminologiestelsels in de Nederlandse gezondheidszorg. De norm kan onder meer worden toegepast door organisaties die terminologiestelsels ontwikkelen, onderhouden of gebruiken. Ook organisaties die informatiesystemen voor de zorg ontwikkelen of toepassen, waarin gebruik wordt gemaakt van terminologie- en codestelsels, zijn potentiële gebruikers van de norm.

Meer informatie
NEN nodigt belanghebbenden uit commentaar te leveren op dit normontwerp. U kunt tot uiterlijk 10 februari 2010 commentaar aanleveren. Een commentaarformulier is op te vragen bij NEN-Gezondheidszorg, telefoon (015) 2 690 403, e-mail gezondheidszorg@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Mediscopemail (Publicatie)