Woonbond


03-12-2009

Nieuw plan voor Ganzedijk

Bewoners van het dorpje Ganzedijk in het noorden van Groningen hebben met provincie, gemeente en woningcorporatie overeenstemming bereikt over de toekomstplannen voor het dorp. Dat maakte de provincie gisteren bekend. Uitgangspunt is dat iedereen die dat wil in Ganzedijk kan blijven wonen en het dorp overeind blijft.

Begin 2008 kwam naar buiten dat Woningstichting Acantus en gemeente Reiderland de 57 woningen in Ganzedijk wilden slopen omdat zij geen toekomst meer zagen voor het grotendeels verlaten dorp. Het gehucht zou plaats moeten maken voor dure nieuwbouw. Dorpsbewoners waren woedend en kregen bij het Groningse provinciebestuur voor elkaar dat de sloopplannen in de ijskast werden gezet.

Eind oktober 2008 presenteerden de bewoners een tegenplan Energiek Ganzediek (Niks hoezen plat), opgesteld door het actiecomité Ganzedijk blijft! De bewoners wilden van hun dorp een onderneming maken, waarvan zij de aandeelhouders waren. Zij wilden in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) zelf de woningen opknappen, hun eigen energievoorziening regelen en een hotel en winkel vestigen. Na het lezen van de plannen zag aan de Stuurgroep Ganzedijk met daarin de provincie Groningen, woningstichting Acantus en de gemeente Reiderland definitief af van sloop. Samen met het Comité Ganzedijk Blijft! ging de Stuurgroep aan de slag met een toekomstplan voor het dorp, waarbij Energiek Ganzediek als basis diende.

Het nieuwe plan
Gisteren presenteerde de Stuurgroep het nieuwe toekomstplan voor Ganzedijk aan de bewoners. Omdat de vraag naar huurwoningen kleiner is dan het aanbod, zullen er een aantal kwalitatief slechte huurwoningen moeten verdwijnen. De meeste huurwoningen van Acantus in Ganzedijk worden opgeknapt. De opknapbeurt bestaat onder andere uit het vernieuwen van sanitair en keuken. Deze maatregelen leiden niet tot een hogere huur voor de zittende huurders. Dat is anders op het gebied van maatregelen voor energiebesparing. Particuliere eigenaren krijgen eveneens een opknapbeurt voor hun woning tegen kostprijs aangeboden. Eigenaren die hiervan gebruik maken, krijgen hulp bij het aanvragen van subsidies. Onteigening zal niet aan de orde zijn. Ook zullen er zes bouwkundig slechte huurwoningen worden gesloopt. De bewoners van die huizen krijgen, als zij dat willen, nieuwe woonruimte aangeboden.

Vereniging Vrienden van Ganzedijk
Eind juni 2009 werd de Vereniging van Vrienden van Ganzedijk opgericht. In de vereniging zitten bewonersorganisaties en experts uit wijken die eerder in verzet kwamen tegen grootschalige plannen, waaronder huurders en huiseigenaren uit Ganzedijk, Vreewijk in Rotterdam, Presikhaaf in Arnhem en Amsterdam-Osdorp. De vereniging wil bewoners van bedreigde wijken helpen bij het samenstellen van alternatieve toekomstplannen voor hun wijk en als bemiddelaar optreden.