NEN


Managementnorm voor energienetten

donderdag 3 december 2009, 11:00

Tijdens het symposium op 20 november bij Netbeheer Nederland is NTA 8120 gepresenteerd aan de gebruikers en officieel overhandigd. Er is stilgestaan bij de internationale ontwikkelingen op het gebied van assetmanagement.

Afgelopen september voltooide de werkgroep bestaande uit de regionale en landelijke netbeheerders, toezichthouders en dienstverlenende organisaties de NTA 8120, Assetmanagement - Eisen aan een veiligheids-, kwaliteits- en capaciteitsmanagementsysteem voor het elektriciteits- en gasnetbeheer. In een tijdsbestek van twaalf maanden heeft de werkgroep deze vrijwillige afspraak opgesteld.

De NTA 8120 geeft de eisen waaraan een veiligheids-, kwaliteits- en capaciteitsmanagementsysteem (kortweg: assetmanagementsysteem) moet voldoen om gedurende alle fasen van de levenscyclus van elektriciteits- en gasnetten afwijkingen, storingen en incidenten te voorkomen en voor het beheersen van de gevolgen daarvan. Qua opbouw is er in de NTA 8120 voor gekozen om, in lijn met andere normen voor managementsystemen, eerst de algemene eisen te formuleren en vervolgens deze eisen nader uit te werken. Deze uitwerking heeft geleid tot een bijlage met eisen, aanbevelingen en 'best practices' om te borgen dat de (externe) veiligheid en leveringszekerheid nu en in de toekomst voldoet aan de wettelijke kaders en de verwachtingen van de maatschappij.

Tijdens het symposium werd de NTA 8120 gepresenteerd aan een grote groep van (potentiële) gebruikers van deze norm. De eerste exemplaren werden officieel uitgereikt door Jan Wesseldijk, algemeen directeur van NEN, aan Jan de Jong, Inspecteur-Generaal der Mijnen bij SodM, en Michiel Kirch, bestuurslid van Netbeheer Nederland.

Naast de nationale ontwikkelingen werd ook ingegaan op de internationale ontwikkelingen. De PAS 55 met generieke eisen aan een managementsysteem voor fysieke assets is door de Britten ingebracht bij ISO, de International Standardization Organization. Doel is om op internationaal niveau normen te ontwikkelen op het gebied van assetmanagement. Juist op 20 november was ook de deadline dat de leden van ISO hun stem konden uitbrengen op dit voorstel. In de achterliggende periode zijn de Nederlandse belanghebbenden geïnformeerd en geraadpleegd over deze ontwikkelingen. Op basis hiervan heeft NEN een positieve stem uitgebracht en zijn de geluiden uit de markt als aanvullend commentaar ingebracht om de Nederlandse positie nader toe te lichten. Hierbij is ook gerefereerd aan de NTA 8120 als sectorspecifieke norm voor assetmanagement.

Informatie en bestellingen
Voor prijsinformatie en bestellingen gaat u naar de normshop www.nen.nl of neem contact op met NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391, e-mail: bestel@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8120:2009 nl (Norm) NEN Energiemail (Publicatie)