NEN


Helderheid inspectie machines

donderdag 3 december 2009, 10:54

Begin 2010 verschijnt de herziene norm NEN 3140. Voor de Nederlandse machinebouw is deze van belang. In het kader van de arbowetgeving moeten de machines en bijbehorende gereedschappen aan deze norm voldoen.

Om aan te tonen dat hij aan de Nederlandse wetgeving voldoet, kan de Nederlandse werkgever in de machinebouw en metaalbewerking de gebruikte machines, gereedschappen en installaties regelmatig volgens NEN 3140 laten inspecteren.

Meer helderheid inspectie
Een ander doel van de herziening van NEN 3140 is meer helderheid te scheppen tussen opdrachtgevers en uitvoerders van periodieke NEN 3140-inspecties. Deze worden uitgevoerd aan installaties en de daarop aangesloten machines, gereedschappen en andere arbeidsmiddelen, om ongelukken te voorkomen. En om, als er onverhoopt toch iets misgaat, als werkgever te kunnen aantonen dat aan de eisen in de Arbowet is voldaan.

Nu heerst er tussen opdrachtgevers en inspecteurs veel verwarring en vaak onenigheid over de verplichting van inspecties en wat daaronder valt. Hierdoor vallen offertes heel verschillend uit, terwijl ze voor het opdrachtgevende machinebouwbedrijf nauwelijks te vergelijken zijn.

Cursus nieuwe NEN 3140
Daarom organiseert NEN voor inspecteurs én hun opdrachtgevers op 26 januari 2010 in Delft de eendaagse cursus 'De nieuwe NEN 3140'. De cursus behandelt de samenhang tussen norm en wetgeving, richtlijnen en andere normen. Ook komt aan bod wat er veranderd is in de nieuwe NEN 3140, wat dat betekent en welke eisen NEN 3140 stelt aan veiligheid. De cursus is bestemd voor iedereen die werkzaam is in de elektrotechnische branche en de machine- en apparatenbouw.

Meer informatie over de cursus
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Machinebouwmail (Publicatie)