NEN


Bio-based producten aanpakken en inpakken!

donderdag 3 december 2009, 11:12

De biobased economie stopt niet bij onze landsgrenzen. Zo bleek direct op een bijeenkomst over de ontwikkelingen en marktintroductie van producten op basis van biomassa. Deelnemers uit Nederland en België waren allemaal enthousiast om een rol van betekenis te hebben bij ontwikkeling en normalisatie van producten uit alternatieven voor fossiele grondstoffen.

De biobased economie moet ons in de toekomst minder afhankelijk maken van aardolie. Er zijn veel ontwikkelingen gaande in het veld van producten en materialen die uit biomassa vervaardigd worden. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid rond dergelijke biobased producten. Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) is op Europees niveau normen aan het voorbereiden dat barrières voor biobased producten moet voorkomen en verwijderen. Een overzicht van de voorlopige resultaten is gegeven in het artikel "Bio-based of Bio-plastic" (link).

Roel Bol - programmadirecteur Biobased Economy van het ministerie van LNV - lichtte aspecten over het beleid en de rol van de overheid om de markt van de grond te krijgen toe. Daarbij zag hij een belangrijke rol voor de industrie weggelegd. Onderzoek en Europese programma's krijgen nu ook een duidelijke basis. Christiaan Bolck van Wageningen University Research Center presenteerde de aanbevelingen naar de Europese commissie om de biobased producten te stimuleren.

De industrie lanceert nu een aantal producten die een werkelijk alternatief vormen. Dit varieert van biobased GFT zakken, tot volledig afbreekbare smeermiddelen. De producten zijn er en de voordelen zijn duidelijk. Maar goede communicatie die de klant helpt om er zo nodig ook in te investeren (zoals duidelijke labels) is nog wel noodzaak.

Daarmee concludeerde het forum dat normalisatie en daaropvolgende certificatie voor biobased producten zeker noodzakelijk is. Dit opdat er helderheid komt over wat de producten inhouden en hoe duurzaamheid gegarandeerd is.

NEN is voornemens om het internationale werk dan ook verder uit te rollen en binnen Nederland een platform of normcommissie op te zetten. Wilt u hier ook aan deelnemen? Wilt u meer informatie neem dan contact op met NEN-Energiewinning, e-mail energy@nen.nl

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Energiemail (Publicatie)