NEN


Tankparken beheren en de PGS-reeks

donderdag 3 december 2009, 11:24

Tankenparken goed beheren lijkt van een afstand soms zo simpel; bij close-up kan het er nog wel eens lastiger uit zien. Ervaring leert dat "Compliant" en "Complacent" vaak dicht bij elkaar liggen. Dat geldt ook voor Handhaven en het Uit de Hand lopen. Aan de hand van een aantal voorbeelden is dit ook letterlijk te zien.

De richtlijn PGS29 voor Vloeibare Aardolieproducten - bovengrondse opslag in verticale installaties biedt een goede basis voor veiligheid. Toch moeten ook wij lering trekken uit nieuwe inzichten. Het Buncefield incident van 2005 heeft letterlijk heel wat roet doen opwaaien. Uit de onderzoeken van het Investigation Board zijn een aantal aanbevelingen nu overgenomen in herziene voorschriften in de PGS29:2008.

De publicatiereeks gevaarlijke stoffen heeft tot doel op basis van actuele technieken een overzicht te geven van voorschriften, eisen, criteria en voorwaarden, die kunnen worden toegepast bij vergunningverlening, het opstellen van algemene regels en toezicht op bedrijven binnen de werkterreinen van de arbeidsveiligheid, de milieuveiligheid en de brandveiligheid. Daar houdt een richtlijn niet bij op. Ook andere vernieuwingen op het vlak van installatie, maatregelen, regelgeving, indeling en systemen dienen regelmatig beschouwd te worden.

Sinds 2009 heeft een onafhankelijke PGS Beheersorganisatie de PGS-richtlijnen onder haar hoede genomen. Vanuit NEN, het Nederlandse Normalisatie Instituut, worden actualisaties nu op een gestructureerde manier aangepakt en gepubliceerd. Een actualisatie van PGS29 is voorzien voor 2011.

Meer informatie over de PublicatiereeksGevaarlijkeStoffen en nieuws is te vinden op www.pgrs.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Energiemail (Publicatie) NEN Chemiemail (Publicatie)