NEN


Patiëntveiligheid voorop

donderdag 3 december 2009, 13:18

NTA 8009 'Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen' wordt gereviseerd. Belanghebbende partijen kunnen bijdragen aan het nieuwe normdocument. Het revisietraject start begin 2010.

Ook in ziekenhuizen worden fouten worden gemaakt. Deze fouten kunnen schade veroorzaken aan de patiënten. Doel van NTA 8009 is de patiëntveiligheid en daarmee de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Veiligheidsmanagementsysteem (VMS)
Met een VMS kunnen ziekenhuizen continu risico's signaleren en verbeteringen doorvoeren. Daarnaast kunnen ze beleid vastleggen, evalueren en aanpassen. Alle ziekenhuizen zijn verplicht een veiligheidsmanagementsysteem in te voeren en dit eind 2012 gecertificeerd en/of geaccrediteerd te hebben.
Een belangrijke voorwaarde voor het verbeteren van de patiëntveiligheid is een cultuurverandering. Dit betekent incidenten en complicaties melden zonder angst voor repercussies en risico's analyseren. Verbeteracties worden doorgevoerd om te voorkomen dat soortgelijke incidenten wéér voorkomen. Zoals een medewerker uit een ziekenhuis al aangaf: "Fouten zijn niet verwijtbaar maar vermijdbaar." NTA 8009 geeft de basiseisen voor dit veiligheidsmanagementsysteem.

Revisie NTA 8009
Het revisietraject bevat drie aspecten:

* Analyseren van ervaringen in ziekenhuizen die de proefaudit op basis van de huidige NTA 8009 hebben toegepast;
* Beschrijven van basiseisen voor de onderwerpen 'communicatie', 'management van derden' en 'operationele beheersmaatregelen', en
* Mogelijke integratie van de tien thema's uit het veiligheidsprogramma (www.vmszorg.nl).

De opdrachtgevers van het project zijn de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Orde van Medisch Specialisten (Orde), het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en Federatie van Universitair Medisch Centra (NFU).

Organisatie
Tijdens de revisie wordt er gewerkt met een adviescommissie en een besluitvormingsgroep. Eventuele schrijversgroepen kunnen de opdracht krijgen bepaalde onderwerpen nader uit te werken.

Startbijeenkomst 17 februari
Op 17 februari 2010 is de eerste bijeenkomst van de adviescommissie bij NEN. Belanghebbende partijen, die interesse hebben bij te dragen aan de revisie van NTA 8009, kunnen zich aanmelden en contact opnemen met Marlou Bijlsma, NEN-gezondheidszorg, marlou.bijlsma@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8009:2007 nl (Norm) NEN Mediscopemail (Publicatie)