Ministerie van Defensie

Marine

Weekoverzicht Defensie-operaties

3 december 2009, 16.30 uur

In de Mirabadvallei, ten oosten van Tarin Kowt, is de Task Force Uruzgan (TFU) bezig met de uitbreiding van haar `inktvlek'. Vanuit de nieuwe patrouillebasis Wali werken de militairen van de TFU en het Provinciaal Reconstructie Team samen met het Afghaanse leger aan het vergroten van de veiligheid en aan de wederopbouw. Het Afghaanse leger bij de brug in het Mirabad gebied

In het Mirabadgebied in de provincie Uruzgan is vorige week een brug geopend, die door het Afghaanse leger zelfstandig is gebouwd. De bouw van de brug is het eerste project van de Afghaanse genie in Uruzgan. De bevolking van de stad Nayak vroeg hun een brug te bouwen, omdat ze door het hoge water een groot deel van het jaar de rivier niet konden oversteken.

Inwoners gaven zelf aan waar de brug moest komen. Een Afghaanse genieofficier werkte vervolgens een plan uit voor de bouw en ging met zijn eenheid aan de slag. Het project is een voorbeeld van goede samenwerking tussen burgers en het Afghaanse leger, in een gebied waar dergelijke samenwerking niet vanzelfsprekend is.

Tot nu toe waren deze zogenoemde civiel-militaire samenwerkingsprojecten (CIMIC) vooral een zaak van de buitenlandse troepen in Uruzgan. De lokale bevolking heeft het Afghaanse leger inmiddels ook gevraagd in de komende maanden een school en een gezondheidspost te bouwen.

Geïmproviseerde explosieven

De Australische collega's binnen de TFU deden tijdens een patrouille in deze omgeving een belangrijke wapenvondst van granaten en patronen. Een TFU-eenheid ontdekte een geïmproviseerd explosief (IED) dat ter plaatse is opgeblazen. Ook op andere locaties ontdekten TFU-eenheden een aantal IED's. Twee zijn ter plaatse opgeblazen, de andere zijn afgevoerd voor nader onderzoek.

In de omgeving van Tarin Kowt troffen het Afghaanse leger en een TFU-eenheid een IED aan in een muur. Bij nadering ging deze af. Hierbij vielen geen slachtoffers. In dezelfde omgeving loste de TFU 3 keer een waarschuwingsschot omdat bestuurders van voertuigen niet stopten.

In de bazaar van Deh Rawod vond een aanslag met een IED plaats. Hierbij raakten 3 Afghanen gewond. De TFU verleende assistentie na de aanslag en bracht de gewonden over naar Camp Hadrian en vervolgens per helikopter naar het role 2-ziekenhuis op Kamp Holland.

Ten noorden van Deh Rawod hield de Afghaanse politie 8 Afghaanse vrachtwagens aan die ammoniumnitraat vervoerden. De trucks waren vermoedelijk onderweg naar een IED-werkplaats. De districtchef is een onderzoek gestart.

Beschietingen

Een voetpatrouille van Afghaanse en Nederlandse militairen ten noorden van Tarin Kowt werd kort onder vuur genomen. De eenheid vuurde niet terug. Patrouillebasis Qudus werd vorige week beschoten met een 107mm raket. Hierbij vielen geen gewonden en is geen schade aangericht.

Kandahar Airfield was tweemaal doelwit van een raketaanval. Ook hierbij waren geen gewonden of schade te melden Task Force 55 is vorige week een aantal maal onder vuur genomen. Hierop is teruggevuurd. Hierbij zijn waarschijnlijk aan vijandelijke zijde slachtoffers gevallen.

Bezoek aan oord Sawajul

Civiel vertegenwoordiger, Michel Rentenaar bezocht woensdag 25 november samen met de plaatsvervangend gouverneur en de ministers van Irrigatie en Landbouw het oord Sawajul, vlakbij patrouillebasis Qudus. Daar droegen zij een Hydro Electric Power Plant (HEPP) officieel over aan de bevolking. Met deze HEPP worden alle gezinnen van stroom voorzien. Tijdens de daaropvolgende shura (vergadering) met lokale leiders is een document ondertekend voor de oprichting van een Community Development Council. Dit orgaan vertegenwoordigt Sawajul en gaat regelmatig overleg voeren met het provinciebestuur.

Reparaties aan weg

Genisten van de TFU voerden nabij de Wanow-brug, ten noorden van Tarin Kowt, reparaties uit aan de weg. Door het opvullen van de gaten in de weg is deze nu beter begaanbaar. De weg is onderdeel van het Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ)-project dat een geasfalteerde weg realiseert tussen Tarin Kowt en Chora.

Commando-overdrachten

Commando-overdracht Battlegroup 10 aan Battlegroup 11. - Foto:ministerie van Defensie

Luitenant-kolonel Doense droeg afgelopen zaterdag het commando van Battlegroup 10 over aan luitenant-kolonel Wagemakers. Met het strijken van de vlag van 17 Pantserinfanteriebataljon en het hijsen van de stotersvlag van 13 Infanteriebataljon en de symbolische overdracht van een veldportofoon was de overdracht een feit. Overste Doense sprak vol lof over de inzet van zijn militairen in de afgelopen maanden en merkte op dat er ondanks de dreiging van IED's, minder vuurcontacten zijn geweest en het contact met de bevolking is geïntensiveerd.

Kolonel Bastin droeg vorige week het commando over het Operational Mentor and Liaison Team over aan kolonel Leuvering. De overdracht vond plaats in het kamp van de Afghan National Army (ANA) op Kamp Holland. Geen willekeurige locatie aangezien het afgelopen half jaar in het teken stond van een verdere training en uitbreiding van de ANA. De ANA-militairen hebben inmiddels bewezen zelfstandig operaties te kunnen uitvoeren.

Bezoek Bert Koenders

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar bezoeken diverse PRT projecten in Uruzgan. - Foto: ministerie van Defensie

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders bracht afgelopen weekend een bezoek aan Uruzgan. De minister bezocht Chora waar hij met lokale leiders sprak en ging kijken bij ontwikkelingsprojecten. Commandant TFU VII brigadegeneraal Marc van Uhm en de directeur van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) Michel Rentenaar informeerden de minister over de stand van zaken in Uruzgan en de Nederlandse 3D-aanpak gericht op development, defence en diplomacy. Hierna volgde een Afghaanse lunch in het PRT-huis met de plaatsvervangend gouverneur en diverse ministers van Uruzgan.

Verder voerde de minister tijdens zijn werkbezoek gesprekken met vertegenwoordigers van de Afghaanse regering, hulporganisaties en ambassadeurs van de Verenigde Staten en Canada. Ook ontmoette hij de commandant van Regional Command South, generaal-majoor Nick Carter.

Somalië

Commandeur Bindt (EUNAVFOR), schout bij nacht José Domingos Pereira Da Cunha (SNMG1) en vice-admiraal Scott Sanders (CTF 151). - Foto: ministerie van Defensie

Vorige week vielen piraten een Keniaanse sleepboot aan voor de Somalische kust. De helikopter van een Frans fregat was snel ter plaatse en sloeg de aanval af door waarschuwingsschoten te lossen. Het moederschip is aangehouden. Nederland voert in deze regio tot begin december het commando over de Europese antipiraterijmissie Atalanta.

De commandanten van de 3 grootste antipiraterij-Task Forces ontmoetten elkaar 23 november aan boord van het Portugese NAVO-vlaggenschip NRP Alvares Cabral in de Golf van Aden. Deze zeestraat tussen de Rode Zee en de Indische Oceaan is een van 's wereld drukste vaarroutes. De Nederlandse commandeur Pieter Bindt van de European Naval Force Somalia (EUNAVFOR), zijn Amerikaanse collega vice-admiraal Scott Sanders van Task Force 151 (CTF 151) en de Portugese schout-bij-nacht José Domingos Pereira Da Cunha van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) kwamen al eerder samen om gezamenlijk genomen initiatieven in de strijd tegen piraterij te evalueren. Tijdens deze ontmoeting bekeken de commandanten nieuwe ontwikkelingen om ook in de toekomst met de 3 antipiraterij-Task Forces zo efficiënt en effectief mogelijk de veranderende tactieken van de piraten aan te pakken. Ondanks 3 verschillende, maar overlappende, mandaten is het doel gelijk: het voorkomen en bestrijden van piraterij in de wateren rond Somalië. Piraterij verontrust wereldwijd regeringen omdat het een bedreiging is voor de regionale stabiliteit, de wereldhandel, de veiligheid van zeevarenden en de vrije zeevaart.

De oplossing ligt volgens de 3 commandanten in stabiliteit in Somalië met een regionale capaciteit om de piraterij te bestrijden. De EU levert daaraan een bijdrage met een samenhangende aanpak van diplomatie, ontwikkelingssamenwerking en defensie-initiatieven, waaronder de maritieme antipiraterij-operatie Atalanta.

Nationale operaties

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingezet na een kraak op een geldautomaat in Hoofddorp. De ploeg ondersteunde het forensisch onderzoek van de politie Kennemerland, omdat er bij de kraak sprake was van het gebruik van explosieven.

Twee F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht hebben dinsdag 24 november 2 vliegtuigen onderschept. De toestellen, van het type TU-95 MS (Bear), vlogen richting het Nederlands luchtruim zonder hun identiteit bekend te maken. Deense F-16´s volgden de vliegtuigen al tot aan de grens van het Deense luchtruim. De Nederlandse jachtvliegtuigen vlogen dinsdagmiddag vanaf Vliegbasis Leeuwarden naar de toestellen voor een visuele identificatie en om de intenties van de vliegtuigen te bezien. Dit gebeurde onder begeleiding van een gevechtsleider van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM). De F-16´s volgden de TU-95´s totdat zij het gebied waar Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk voor is verlieten. De Britse Royal Air Force nam vervolgens de begeleiding over.