Groen!

Interview De Wever is laatste stuiptrekkingen van Maddens-doctrine

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid) op 3 december 2009 in "Democratie en overheid"

Het cynisme van de Maddens-doctrine overheerst eens te meer het interview in Le Soir (3/12/09) van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Het Vlaanderen van De Wever en Maddens plooit zich op zichzelf terug in de ijdele hoop zo het bestaan van de grote buitenwereld te ontkennen. Maar de Maddens-doctrine heeft zelfs voor de Vlaams-nationalisten niets opgeleverd. De laatste maanden groeit een meerderheid in de Wetstraat die kiest voor een andere aanpak, zeg maar de aanpak van wijlen Hugo Schiltz. Zo waren er verschillende constructieve uitspraken, zowel langs Vlaamse zijde als bij Franstalige partijen als Ecolo en PS. Dat is heel goed nieuws voor Vlaanderen.

Stefaan Van Hecke (Groen!): "N-VA blijft hangen in de absurde logica dat Vlaanderen en België niet met elkaar verbonden zijn. Onzin natuurlijk, al was het nog maar omdat de pensioenen van de duizenden Vlaamse ambtenaren door de federale overheid betaald worden. De harde realiteit is dat als je het federale België financieel drooglegt, je ook de Vlamingen heel hard treft."

De Maddens-doctrine bracht zoals te verwachten geen vooruitzichten op een oplossing. Er is geen akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde. Er is evenmin een akkoord over een nieuwe bevoegdheidsverdeling, terwijl het voorbereidende werk voor een eerste pakket al in de lente van 2008 werd afgerond door de Octopusgroep. Bovendien weegt deze stagnatie al maanden op de beleidsvoering van de federale regering. De begroting gaat dramatisch uit de bocht, de belastingsadministratie en justitie werken slechter dan ooit, er komen geen antwoorden op de uitdagingen inzake armoede, energie en klimaat etc. Stilstand regeert het land.

Van Hecke verzet zich daarom tegen de eis van De Wever om de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zomaar door de strot van de Franstaligen te duwen. "Groen! wil een onderhandelde oplossing voor de splitsing van die kieskring, omdat BHV niet meer overeenkomt met de huidige staatsstructuur. Maar door te spreken over de "Vallei der Schande" of over een splitsing "pur et simple" komt men geen stap dichterbij dat doel. Dat zou De Wever intussen toch al begrepen moeten hebben," aldus het groene Kamerlid.

Voor Groen! wordt het hoog tijd dat de N-VA lessen trekt uit de geschiedenis van de Vlaamse Beweging en begint met Vlaanderen een dienst te bewijzen. Want de Maddens-doctrine leidt enkel tot een rechts-conservatief isolement en een hypotheek op het broodnodige sociale beleid.

Contact: Stefaan Van Hecke -
Deel Deel
Stefaan Van Hecke

Federaal Volksvertegenwoordiger