Rechtbank Zwolle-Lelystad


Jong stel veroordeeld tot 8 jaar cel voor poging doodslag bejaarde vrouw

Zwolle-Lelystad, 3 december - Een nu 21-jarige man en zijn nu 20-jarige vriendin zijn op 3 december 2009 door de rechtbank te Lelystad veroordeeld tot celstraffen van 8 jaar voor een poging tot doodslag op een bejaarde vrouw in Almere.

De zaak
De jongeman kwam in contact met de 76-jarige dame via een vriend die bij de vrouw had geschilderd, en deed zich voor als tuinman. Op die wijze lichtte hij de vrouw op, zij stelde hem EUR 3000,-- beschikbaar voor het aankopen van materiaal om haar tuin op te knappen. Kort daarna drong hij met zijn vriendin de woning van de dame binnen met geprepareerde tie-rips, waarna de vrouw op extreem gewelddadige wijze is geslagen, vastgebonden en verwond waarna zij de vrouw hebben achtergelaten. Na vier dagen sloeg een buurvrouw alarm, de politie treft de vrouw zodanig aan dat men denkt dat zij is overleden. Als blijkt dat ze nog leeft wordt ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht en worden ernstige verwondingen geconstateerd, zij verblijft enkele maanden in het ziekenhuis en wordt daarna overgebracht naar een psychogeriatrisch centrum. Haar geheugen blijkt blijvend verstoord te zijn en het slachtoffer zal nooit meer zelfstandig kunnen wonen.

Betrokkenheid verdachten
De politie komt het stel op het spoor via de bevriende schilder. Aanvankelijk ontkennen de verdachten hun betrokkenheid, doch uiteindelijk leggen beiden een bekentenis af. Hoewel zij elkaar de schuld geven van een aantal handelingen komt de rechtbank tot het oordeel dat er sprake is van medeplegen, nu er voorafgaand aan het misdrijf, ten tijde van het misdrijf maar ook daarna sprake is van een bewuste en nauwe samenwerking van beide verdachten.

Overwegingen rechtbank
Ten aanzien van de mannelijke verdachte concludeert de rechtbank tot licht verminderde toerekeningsvatbaarheid, de vrouw wordt volledig toerekeningsvatbaar geacht.

De rechtbank rekent de ernst van het geweld én het feit dat ze in de dagen na het misdrijf geen hulp hebben ingeschakeld voor de vrouw zwaar aan. Het extreme leed wat de vrouw en haar familie is toegebracht speelt ook een rol bij de strafoplegging. Omdat de man ook nog de oplichting verweten wordt, wordt aan beiden een gelijke gevangenisstraf opgelegd van acht jaar onvoorwaardelijk. Ook worden zij veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan de vrouw.

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 3 december 2009