Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

El Niño op hoogtepunt

3 december 2009 - El Niño heeft deze winter een respectabele sterkte bereikt. Even leek de opwarming te haperen, maar in oktober heeft een sterke westenwind warm water naar het oosten geblazen. De zeewatertemperatuur langs de evenaar in de Stille Oceaan is nu 1,5 tot 2 graden hoger dan normaal.

Effecten van El Niño op de neerslag in de wereld in december tot februari (bron: KNMI)

Effecten van El Niño op de neerslag in de wereld in december tot februari (bron: KNMI)

Dit is ongeveer even sterk als in 2003 en iets sterker dan in 2007, maar minder sterk dan bij de zeer grote El Niño's van 1997 en 1982. Deze El Niño is geen verrassing: klimaatmodellen voorspelden al vanaf afgelopen zomer dat El Niño ongeveer deze sterkte zou bereiken. De verwachting is dat deze winter de temperaturen daar niet veel verder omhoog zullen gaan. Daarna zal El Niño zoals gebruikelijk in het voorjaar weer verdwijnen.

Effecten El Niño
El Niño wordt gevolgd en bestudeerd omdat het in grote gedeeltes van de wereld effect heeft op het weer. Deze effecten zijn natuurlijk het sterkst langs de evenaar op de Stille Oceaan, waar de regenzone in Zuid-Oost Azië verder de oceaan optrekt, de komende maanden vooral ten noorden van de evenaar. De Filippijnen kunnen dan ook droger weer dan normaal verwachten, terwijl eilanden langs de evenaar juist meer regen krijgen. Gemiddeld wordt het deze winter ook natter in het zuiden van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico, maar juist droger langs de noordkust van Zuid-Amerika en dus ook op Aruba, Curaçao en Bonaire. Andere effecten zijn zwakker, zodat de natuurlijke grilligheid van het weer belangrijker kan zijn. Zo is het bij El Niño vaak wat droger dan normaal in zuidelijk Afrika, maar de afgelopen tijd heeft het in Swaziland juist heel veel geregend.

In Europa zijn de effecten zo zwak dat er geen verwachting op gebaseerd kan worden. Gemiddeld regent het iets meer in het voorjaar na El Niño, maar dat komt maar iets vaker wel dan niet uit.

El Niño zorgt meestal ook voor gemiddeld warmer weer in grote delen van de wereld, vooral in de tropen en zuidelijk Afrika. Deze opwarming is het sterkst een paar maanden na de piek van El Niño. Op grond hiervan wordt verwacht dat de wereldgemiddelde temperatuur volgend jaar wellicht weer wat hoger zal uitvallen dan de laatste jaren, toen La Niña en andere weerpatronen de opwarmende trend door het versterkte broeikaseffect tijdelijk iets onderdrukten.

---