Gemeente Breda

Breda geeft veiligheid ook in 2010 prioriteit

In 2010 investeert de gemeente Breda in de aanpak van geweld, drugs, jeugd, veiligheid en overlast. Dat staat in het jaarplan Veiligheid voor 2010.

Samen met partners wil de gemeente de veiligheid van de stad en het veiligheidsgevoel van haar inwoners en bezoekers versterken. Het jaarplan van de politie is daarom opgenomen in het plan van de gemeente. Nieuw in het veiligheidsplan is onder andere de inrichting van zogenaamde OK-punten voor slachtoffers en getuigen van geweld.

Â

Geweld

Het komende jaar is er extra aandacht voor de aanpak van geweld. Geweld heeft een enorme impact op het slachtoffer en verdient de volle aandacht van politie en de gemeente. De politie pakt dit op door het verhogen van de pakkans en het bestrijden van situaties die aanleiding geven tot geweld. De gemeente richt in 2010 zogenaamde OK-punten in. Dit zijn openbare gelegenheden die een veilige plek bieden aan mensen die slachtoffer of getuige van geweld zijn of zich onveilig of bedreigd voelen. Daarnaast krijgt de aanpak van geweld aandacht in het horeca-convenant en het voetbalconvenant. Ook de aanpak van huiselijke geweld wordt voortgezet.

Â

Drugs

Het COT Instituut voor Veiligheid en Crisimanagement heeft in 2009 aanbevelingen gedaan voor de aanpak van drugsproblematiek in de stad en regio. In 2010 worden alle acties die hier uit voortvloeien verder afgerond. Ook worden de gevolgen van de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal in de gaten gehouden, zodat tijdig actie kan worden ondernomen. Daarnaast krijgt de aanpak van veelplegers/ex-gedetineerden veel aandacht.

Â

Jeugd

Het aantal jeugdige en jongvolwassen verdachten is hoog. Dit thema krijgt onder andere aandacht door projecten als Grote Broer en KICK. In het Veiligheidshuis werken partners samen in de aanpak van genoemde groep verdachten. De politie investeert in de aanpak van jeugdgroepen die problemen geven.

Â

Veiligheid en overlast

Zo pakken onder andere de veiligheidsregisseurs overlast en verloedering in de wijken aan. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van interventieteams. Via het inbraakpreventieteam, buurtpreventie en buurtbemiddeling is er aandacht voor het verminderen van woninginbraken. In het kader van het ânajaarsoffensiefâ werken gemeente en politie samen in het voorkomen van woninginbraken en overvallen. De gemeente zet hiervoor tot en met maart 2010 twaalf extra toezichthouders in.

Â

De gemeente nodigt inwoners uit om mee te denken over en mee te werken aan een veilig Breda. Daarvoor vinden in 2010 diverse stadsgesprekken plaats. Iedereen die een bijdrage wil leveren is welkom. Het eerste stadsgesprek vond medio november plaats.

Â

Aan het jaarplan Veiligheid ligt een vierjarig programma ten grondslag waarin trends en ontwikkelingen, visie en doelen op het terrein van veiligheid zijn vastgelegd.

Â

Breda, 3 december 2009

Te downloaden:

* Jaarplan Veiligheid 2010 definitief.pdf
* Bijlage 1 jaarplan veiligheid 2010.pdf

* 2009 11 27 CONCEPT Jaarplan Breda 2010_tbv VGO KL.pdf
* Bijlage 2 IVP 2010.xls