Warchild


Fatema (12) uit Afghanistan genomineerd voor vredesprijs

3 december 2009 -
Afghaanse meisjes Fatema (12 jaar) uit Afghanistan is genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs die 3 december 2009 uitgereikt wordt in Den Haag.

Recht op Onderwijs
Ze komt op voor het recht op onderwijs in Afghanistan. Voor jongens én voor meisjes. "Kinderen zijn de toekomst van een land. Als kinderrechten worden geschonden, kan Afghanistan zich niet ontwikkelen en geen sterke toekomst hebben."

Meisjes naar school
Fatema nam deel aan een War Child project waarin kinderen, leerkrachten en gemeenschapsleiders voorlichting krijgen over kinderrechten. Ze heeft ervoor gezorgd dat een meisje dat niet meer naar school kon gaan, nu weer naar school gaat door met haar en haar ouders te praten.

Vrouwelijke docenten
Ook heeft ze zich ingezet voor meer vrouwelijke docenten op haar school. Door haar lobby zijn er nu drie vrouwelijke leerkrachten aan het werk. En ze heeft zich uitgesproken tegen het slaan van kinderen in de klas. Ze rapporteerde aan het schoolhoofd en aan de gemeenschapsleiders dat een bepaalde docent regelmatig lijfstraffen gebruikte. Het schoolhoofd is een onderzoek gestart en de docent is uiteindelijk ontslagen. Dit was een belangrijk signaal naar de andere docenten in de school.

Haar motivatie
"Als ik zie dat het recht van een kind wordt geschonden, dan voel ik dat alsof mijn recht wordt geschonden. Als vandaag jouw recht geschonden wordt en niemand beschermd dat recht, dan wordt morgen mijn recht geschonden en dat zal ik niet leuk vinden", zegt ze.

De Internationale Kindervredesprijs
De Internationale Kindervredesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de rechten van het kind, waar ook ter wereld. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt door Wangari Maathai, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.