Politie Brabant Zuid-Oost

Politie Brabant Zuid-Oost zet Opsporingsteam Overvallen en Google Maps in

Eindhoven, 03-12-2009 o Gezien de tijd van het jaar rekent de politie de komende tijd op een toename van het aantal overvallen. Ondanks het feit dat er vergeleken met voorgaande jaren nog steeds minder overvallen dan gemiddeld zijn gepleegd realiseert de politie zich dat de hoeveelheid overvallen grote impact heeft op het veiligheidsgevoel van de burger. Ook lijkt het geweld dat gebruikt wordt bij de overvallen toe te nemen, de politie adviseert burgers geen weerstand te bieden. Overvallen hebben daarom bij Politie Brabant Zuid-Oost de hoogste prioriteit.

Hoogste prioriteit

Zoals altijd wordt uitgebreid onderzoek naar alle overvallen gedaan. Ook onderzoekt de politie eventuele verbanden tussen de overvallen. Alle politiemedewerkers zijn gericht op het inwinnen van informatie en de bestrijding van de overvallen. De politie wil de daders zo snel als mogelijk aanhouden. Daarbij heeft zij de hulp en alertheid van burgers in de regio ook nodig.

Opsporingsteam Overvallen

Begin november is een Opsporingsteam Overvallen opgestart. Het team bestaat uit 15 personen en is samengesteld uit collega's van de Divisie Recherche, Divisie Regionale Informatie Organisatie (i.o.), Gezamenlijke Recherche, Divisie Executieve Ondersteuning, Territoriale Afdelingen én collega's van de Koninklijke Marechaussee. Dit opsporingsteam gaat overvalzaken met voorrang oppakken. De politie geeft door inzet van deze extra opsporingskracht een daadkrachtig signaal af aan kandidaat-overvallers dat iedere agent op scherp staat en op ze let. Daarmee verhogen wij de pakkans.

Standaard opsporingsmiddelen

Na een overval worden standaard opsporingsmiddelen ingezet, zoals buurtonderzoek en passantenonderzoek. Ook alle sporen worden bekeken en onderzocht. De buurtbrigadier geeft extra zorg en aandacht aan de omgeving van de "Plaats Delict". Met behulp van getuigenoproepen in de media en het uitgeven van een SMS-Alert bij een overval roept de politie de hulp van burgers in om verdachten op te kunnen sporen.

Herbezoeken

Door de buurtbrigadier worden slachtoffers van recent gepleegde overvallen herbezocht. Ook worden risico-plaatsen inzichtelijk gemaakt en er vindt gericht toezicht plaats. De buurtbrigadier geeft flyers mee bij het bezoek aan de doelgroepen; cafetaria's, benzinestations en videotheken.

Aantal overvallen

In november 2009 zijn er tien overvallen geweest (6x in Eindhoven, 1x Veldhoven, 1x Geldrop, 1 x Nuenen en 1x Son en Breugel). Drie keer betrof het een overval op een woning.

Aanhoudingen

Vijf overvallen zijn opgelost. In die zaken zijn 15 verdachten aangehouden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Internet

Opwww.politie.nlinformeren wij burgers over de overvallen en geven wij preventietips. Nieuw is ook de functie Google Maps waarmee locaties waar overvallen gepleegd zijn in beeld worden gebracht samen met een getuigenoproep. Ook staan hier de opgeloste zaken bij.

Alertheid

De politie vraagt burgers alert te reageren bij verdachte situaties. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844, of anoniem via 0800-7000. Bij spoed is 112 natuurlijk het vereiste nummer. Mocht u toch het slachtoffer van een overval worden, dan adviseert de politie u om de overvaller niet tegen te werken!!! Het gaat immers om uw eigen veiligheid. Het is verstandiger om de kenmerken van de dader(s) in u op te nemen. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen.