Politie Haaglanden

Extra persbericht 3 december Rijswijk

Rijswijk, 03-12-2009

Diefstal vaak eenvoudig te voorkomen, hulp van Rijswijkers hard nodig Politie bindt strijd aan met auto-inbrekers in Rijswijk Preventieactie rondom Boogaardplein - Eigenlijk zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn: uw auto met een gerust hart achterlaten op een parkeerplaats. Helaas is de realiteit anders en worden er dagelijks autos opengebroken. Ook in Rijswijk, bij u de buurt. Politie Haaglanden bindt de strijd aan met deze auto-inbrekers. Zo werken rechercheurs van Rijswijk en andere bureaus samen in een speciaal onderzoeksteam dat zich uitsluitend richt op auto-inbraken. Donderdagmiddag 3 december wijzen agenten rondom het Boogaardplein bovendien op het belang van de maatregelen die het winkelend publiek zélf kan nemen om inbraak te voorkomen. En daarbij is uw hulp hard nodig!

Voorkom snelle kraken
Een groot deel van de auto-inbraken is het werk van zogenoemde veelplegers. Deze dieven zijn uit op een snelle kraak en zoeken daarom vooral naar makkelijke doelwitten, zoals autos die niet goed afgesloten zijn of waarin kostbaarheden zichtbaar zijn achtergelaten. Sluit uw auto daarom altijd af en neem kostbaarheden - zoals cameras, navigatieapparatuur, autopapieren, geld en creditcards - mee. Verstop ook niets in uw auto, want met behulp van bluetooth kan een inbreker een laptop of mobiele telefoon in uw achterbak ook zien. Kunt u uw waardevolle spullen echt niet meenemen, monteer dan een kluisje in uw auto. En zorg dat uw spullen zijn geregistreerd. Een inbreker wil bovendien niet graag betrapt worden: uw auto parkeren op bijvoorbeeld een goed verlichte parkeerplaats, op een plek met veel bebouwing of langs een drukke weg, kan de dief al afschrikken.

Bel de politie!
In de strijd tegen auto-inbraken vraagt de politie u alert te zijn en elke vreemde of verdachte situatie door te geven. Ook al lijkt het voor u volslagen onbelangrijk! De interesse van de politie gaat vooral uit naar personen die niet in de buurt thuis horen en opvallen omdat ze meer dan normale aandacht hebben voor geparkeerde autos of de omgeving. Ook hoort de politie graag met welke voertuigen deze mensen zich verplaatsen. Vooral een goed signalement van de verdachte personen, en de voertuiggegevens (merk, type en kenteken) zijn voor de politie erg bruikbaar. Ziet u iets verdachts? Bel dan direct 112. Geef door wat u ziet of hoort, de politie reageert direct op uw melding. U wordt later geïnformeerd over de afloop. Is er geen directe spoed, maar wilt u de politie wel graag informeren? Zoals wanneer u zich pas later realiseert dat iemand zich verdacht gedroeg, of als u ontdekt dat uw auto al is opengebroken. Bel dan 0900-8844. Heeft u heel concrete informatie over daders of voertuigen die zij gebruiken, maar wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem, via 0800-7000.

Samen de strijd aan
Politie Haaglanden overlegt regelmatig met haar partners over het terugdringen van het aantal auto-inbraken. Zo adviseert zij de gemeente en woningcorporaties over mogelijke preventieve maatregelen. Ook zet zij politiemensen in, die vanuit de ogen van een inbreker kijken naar geparkeerde autos. De eigenaar krijgt dan direct te horen of zijn auto inbraakgevoelig is.