Ingezonden persbericht

Diploma Veilig Internet maakt kinderen bewuster

Zoetermeer, 1 december 2009 - Internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zijn vaak online. Hoe kunnen zij worden beschermd tegen de onprettige aspecten van internet, zoals digitaal pesten? Met het Diploma Veilig Internet leren kinderen vaardigheden om bewuster om te gaan met internet en digitale media.

Het Diploma

Het Diploma Veilig Internet is een lespakket voor leerlingen van groep 5 t/m 8 in het basisonderwijs en bestaat uit twee versies. Een Juniorversie voor de groepen 5 en 6, dat een opstap is naar het diploma voor groep 7 en 8. De Juniorversie behandelt dezelfde onderwerpen, maar op een lager niveau en gaat uit van de beginnende internetter. Het diploma voor groep 7 en 8 gaat dieper op de onderwerpen in. Ook in het speciaal onderwijs kan het Diploma Veilig Internet in de les worden ingezet.

In zes hoofdstukken worden diverse thema's behandeld, zoals de gevaren van het verstrekken van privégegevens, chatten, e-mailen, downloaden en digitaal pesten. Het lespakket heeft een voorlichtingsfunctie voor kinderen en leerkrachten.

Pestenquête

Een belangrijk onderdeel van het Diploma Veilig Internet is de pestenquête. Met deze enquête, die de leerlingen invullen, krijgen leerkrachten een indruk over digitaal pesten in hun klas. Zo kunnen zij digitaal pesten in de klas bespreekbaar maken, aanpakken en voorkomen.

Gratis beschikbaar

Het lesmateriaal is gratis te downloaden op diplomaveiliginternet.kennisnet.nl. Het materiaal is toegankelijk voor alle basisscholen.

Diploma Veilig Internet is tot stand gekomen in samenwerking met Technika 10 Nederland en het ministerie van OCW.

Over Stichting Kennisnet

Kennisnet ondersteunt onderwijsinstellingen door onderwijs en ict bij elkaar te brengen. Hierdoor ontstaan er maximale leeropbrengsten. Kennisnet biedt als dé publieke ict- ondersteuningsorganisatie alle onderwijsinstellingen in het basis-, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs onafhankelijke expertise en diensten bij het effectief gebruik van ict. Op deze manier draagt Kennisnet bij aan de kwaliteit van het leren.

Kennisnet. Leren vernieuwen.

Kennisnet.nl