Ingezonden persbericht

Vergroting aandelenkapitaal Schiphol Area Development Company
Regio zet in op versterking internationale concurrentiepositie Metropoolregio Amsterdam

Gebiedsontwikkelaar Schiphol Area Development Company N.V. (SADC) is versterkt door haar aandeelhouders met de inbreng van grond en kapitaal ter waarde van ¤ 80 miljoen. Na een herverdeling zijn de aandeelhoudders (Provincie Noord-Holland, gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer en Schiphol Group) nu allen voor een kwart eigenaar van SADC. Met de kapitaalinjectie zetten zij in op versterking van de regionale samenwerking. Het doel hiervan is om via SADC de internationale concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam op langere termijn verder te verstevigen.

Het portfolio van SADC is met de versterking verbreed naar tien locaties. Business Park Amsterdam Osdorp, PolanenPark en De President zijn momenteel in verkoop. SADC ontwikkelt haar bestaande en nieuwe locaties gefaseerd in de tijd tot kwalitatief hoogwaardige werklocaties. Ruud Bergh, directeur SADC: 'Met de uitbreiding van onze grondportefeuille zijn wij beter in staat gebiedsontwikkeling in de regio te coördineren en een gedifferentieerd aanbod van locaties mogelijk maken dat aansluit bij de vraag van de markt op korte en lange termijn.'

Van Mainport tot Metropool
SADC kan een belangrijke rol vervullen in het verbinden van de luchthaven met de metropool Amsterdam. Deze verbinding is een van de uitgangspunten van de Ruimtelijk Economische Visie Schipholregio 2009 - 2030 (REVS). Hierin hebben provincie Noord-HHolland en gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam hun visie op de ontwikkeling van de Schipholregio verankerd. Vanaf de jaren tachtig heeft Schiphol de economische ontwikkeling van de regio versterkt. Met de toenemende concurrentie tussen luchthavens heeft nu andersom de luchthaven baat bij een sterke economische regio. In de REVS staat een optimale inpassing van de luchthaven in de metropool daarom centraal. Daarbij hoort een betere aansluiting van de werklocaties in de zakelijke as Hoofddorp-Schiphol-Zuidas (Amsterdam Airport Corridor) en de logistieke as van Schiphol en Aalsmeer naar het Westelijk Havengebied (Airport Seaport Greenport Corridor). SADC krijgt een belangrijke rol in de stapsgewijze ontwikkeling van locaties in deze corridors. Centraal in de REVS staat daarnaast de 'clusterstrategie', waarbij werklocaties worden afgestemd op de vraag en behoeften van kansrijke economische clusters. Deze strategie sluit aan bij de werkwijze van Amsterdam Airport Area (AAA). Via dit samenwerkingsverband van regionale publieke en private partijen voert SADC haar internationale marketing- en acquisitieactiviteiten uit.

Over SADC
SADC ontwikkelt en vermarkt internationale en luchthavengerelateerde bedrijven- en kantorenlocaties in de Metropoolregio Amsterdam. SADC draagt bij aan het versterken van de internationale concurrentiepositie van de regio door het faciliteren en aantrekken van internationale ondernemingen. SADC voert een actief internationaal marketing- en acquisitiebeleid via de vereniging Amsterdam Airport Area (AAA).

Noot voor de redactie (