Ingezonden persbericht

Werkloosheid daalt in Zuid-Nederland
-steeds meer mensen aan het werk via uitzendbureaus -

Kerkrade, 2 december 2009. Sinds enige maanden is de recessie in Nederland officieel ten einde. Toch neemt het aantal ontslagen in Zuid Nederland op dit moment nog steeds toe. Dit zijn de naweeën van de moeilijkheden welke bedrijven in de eerste helft van het jaar hebben getroffen. Toch leidt de toename van het aantal ontslagen niet tot een groei van de werkloosheid. Integendeel zelfs want de werkloosheid is tussen mei en oktober van dit jaar gedaald. "Onderzoeksinstituten als CPB en Etil stelt dit voor raadsels", zo lazen we onlangs in de krant. Want hoe kan de werkeloosheid dalen als het aantal ontslagen stijgt?

Wiertz Personeelsdiensten vindt deze ontwikkeling echter helemaal niet vreemd en passend bij haar eerdere voorspellingen. "Het aantal in Zuid Nederland werkzame uitzendkrachten groeit fors sinds mei van dit jaar" zo laat algemeen directeur Harm Wiertz weten. "Dus mensen die hun baan kwijt raken gaan een dag later als uitzendkracht ergens aan de slag". Op die manier blijft de komende tijd de werkloosheid dalen ondanks ontslagen. "Er is wellicht sprake van een verschuiving wat betreft de aard van de arbeidsovereenkomst" aldus Wiertz, "vaste contracten worden eerder vervangen door tijdscontracten" maar onder de streep ontstaat er dus meer in plaats van minder werk. "En dat is ook logisch want in onrustige tijden nemen bedrijven het zekere voor het onzekere en kiezen ze eerder voor een uitzendkracht. En daar is niets mis mee want uitzendwerk is in Nederland uitstekend geregeld met bijvoorbeeld een goede eigen CAO".

Wiertz Personeelsdiensten gelooft niet dat de grootste klap voor de werkloosheid in 2010 verwacht kan worden. "Verkeerde voorspellingen want inmiddels gaat het alweer een stuk beter en het werk trekt aan" meent Harm Wiertz. "En in ieder geval zal ook dan gelden dat wanneer mensen hun baan verliezen ze direct via een uitzendbaan aan de slag zullen gaan, dus de werkeloosheid zal per definitie fors afnemen in plaats van toenemen. Sterker nog: in de loop van 2010 zal de krapte op de arbeidsmarkt opnieuw voelbaar worden".

Over Wiertz Personeelsdiensten

Wiertz Personeelsdiensten heeft zich de afgelopen 12,5 jaar ontwikkeld tot een toonaangevende intermediair in arbeid. Als familiebedrijf doet de organisatie dit op onderscheidende wijze. Men staat voor meer inzet, meer gevoel voor de markt, meer pro-activiteit en meer continuïteit. Wiertz Personeeldiensten wil de beste zijn in oplossingen voor flexibele arbeid van starters tot professionals, van ongeschoold tot wetenschappelijk niveau. De organisatie is met 15 kantoren actief in Nederland en Duitsland. Wiertz Personeelsdiensten is onderdeel van Wiertz Groep. Kijk ook op www.wiertz.com.