Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie

02 december 2009

Lancering MKB Krachtcentrale

1000 MKB-bedrijven aan de slag met slimmer werken

Op initiatief van het Innovatieplatform en het ministerie van Economische Zaken is op 1 december jl. de 'MKB Krachtcentrale' gelanceerd, een programma om 1.000 bedrijven slimmer te laten werken. Met Slimmer Werken is nog veel winst te behalen; de MKB Krachtcentrale helpt adviseurs, ondernemers en hun medewerkers om Slimmer Werken in de praktijk toe te passen. Alexander Rinnooy Kan, Melek Usta, Anja Jongbloed en Loek Hermans hebben als ambassadeurs het startsein gegeven.

De MKB Krachtcentrale wordt uitgevoerd door het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) en Syntens. Zij zetten zich in om bij 1.000 bedrijven de productiviteitsgroei te vergroten door vakmanschap en talenten van medewerkers beter te benutten. Slimmer werken uit zich bijvoorbeeld in het anders inrichten van bedrijfsprocessen, verbeteren van taak- en werkverdeling en flexibele arbeidstijden. Onderdeel van de MKB Krachtcentrale is een community website, www.mkbkrachtcentrale.nl, waar MKB-adviseurs, ondernemers en hun medewerkers zien wat slimmer werken is. Ook vinden zij op de website instrumenten die zij kunnen toepassen in hun bedrijf, adviseurs voor slimmer werken en activiteiten en bijeenkomsten die in de regio plaatsvinden.

De MKB krachtcentrale maakt bestaande succesvolle initiatieven op het gebied van slimmer werken in de verschillende regio's en branches zichtbaar en breder inzetbaar. Eén van de mooie regionale initiatieven is Mijn bedrijf 2.0 dat tegelijk van start ging. Mijn bedrijf 2.0 is een initiatief van de Hogeschool Utrecht , TNO, TFI en Syntens en zal 300 ondernemers in de regio Utrecht helpen met slimmer werken via een scan en vouchers. Tegelijkertijd wordt aan kennisontwikkeling gedaan door deze 300 bedrijven te monitoren en de effectiviteit van interventies in kaart te brengen.

Alexander Rinnooy Kan is blij dat het project van start is gegaan, meer bedrijven kunnen nu écht aan de slag gaan. Belangrijk is om deze 1.000 bedrijven goed te monitoren, ervan te leren en nog meer bedrijven slimmer te laten werken. Immers ca. 60% van het MKB doet dit nog niet en elders behaalde resultaten zijn zeer bemoedigend. Melek Usta vindt de kracht dat de best practices goed naar voren worden gebracht. Ondernemers worden toch vooral geïnspireerd door ervaringen van andere ondernemers. 'Je moet zien dat het echt werkt, voordat je iets wilt toepassen in je eigen praktijk'.

Loek Hermans ziet graag dat branches zich kunnen aansluiten en instrumenten met elkaar gedeeld worden. Handzame tools en gemakkelijke toegang tot adviseurs kunnen ondernemers concreet en snel verder helpen. Mijn bedrijf 2.0 is daar ook een mooi voorbeeld van. Voor Anja Jongbloed is het een grote meerwaarde dat via de MKB Krachtcentrale veel aandacht wordt gegeven aan het optimaal benutten van het talent van de werknemer. Ideeën van medewerkers blijken vaak van grote meerwaarde voor de organisatie.

Achtergrond

De MKB krachtcentrale is ontstaan in navolging van onderzoek van het Innovatieplatform onder 650 MKB bedrijven. Hieruit blijkt dat bij bedrijven die aan Slimmer Werken doen de productiviteit 9% hoger ligt dan bij bedrijven die dit niet doen. Ook technologische en productinnovaties zijn effectiever als ze gecombineerd worden met slimmer werken. Vooral bedrijven die hun medewerkers betrekken bij innovatie zijn erg succesvol. In een advies aan Minister Van der Hoeven is daarom gevraagd een samenhangend programma op te zetten waarin NCSI, Syntens en branches samenwerken om MKB-bedrijven te helpen met 'Slimmer Werken'. De MKB-Krachtcentrale helpt daarbij.

Direct naar de website van de MKB Krachtcentrale