Gemeente Utrecht

Rijnenburg (Utrecht) stap verder in besluitvorming

Rijnenburg wordt in de toekomst een mooi en bijzonder gebied om te wonen, werken en recreëren. Groen en waterrijk, met een grote diversiteit aan mensen en woningen, in een landelijke sfeer van ruimte en rust. Dit staat in de structu

urvisie Rijnenburg die het college deze week na inspraak heeft vastgesteld. De inspraakreacties geven voor het college van burgemeester en wethouders geen aanleiding de plannen aan te passen. Wel betrekt het college de reacties bij de uitwerking van de plannen.

Veel bewoners vragen aandacht voor het behoud van het karakter van de Nedereindseweg en willen een zone aan beide zijden van de Nedereindseweg vrijhouden. In de structuurvisie is de Nedereindseweg belangrijk om de van noord naar zuid geplande woongebieden met elkaar te verbinden. Met een onbebouwde zone langs de Nedereindseweg vervalt deze samenhang in het plan. Dan zouden twee gescheiden woongebieden ontstaan die niet met elkaar verbonden zijn. Het college wil juist wel deze verbinding en dat de Nedereindseweg onderdeel uitmaakt van de plannen.

Verkeer
Veel bewoners van Rijnenburg maar ook uit Nieuwegein en IJsselstein, voorzien problemen door verkeersdrukte. Het college vindt de verwachte verkeersdrukte acceptabel voor een woonwijk. Bij de uitwerking van de plannen wordt bezien of aanvullende maatregelen nodig zijn om het verkeer op bepaalde punten af te remmen of te spreiden. Om het autoverkeer van en naar Rijnenburg in goede banen te leiden, schetst de structuurvisie diverse verkeersoplossingen. Voorstel aan de raad is om de voorgestelde verkeersoplossingen in 2010 verder te laten onderzoeken.

Landelijk woonmilieu
De structuurvisie laat zien hoe de toekomst van Rijnenburg eruit ziet. In een periode van vijftien jaar komen er geleidelijk 7.000 woningen en 90 hectare bedrijvigheid. Kenmerkend is het landelijke woonmilieu met veel groen en water, spreiding van voorzieningen en een fijnmazige infrastructuur die het gebruik van de fiets stimuleert. Dit vergroot de leefbaarheid van huidige en toekomstige bewoners. Een groen Rijnenburg vormt de natuurlijke verbinding tussen verstedelijkt gebied en het Groene Hart. De plannen zoeken aansluiting bij de typische kenmerken en kwaliteiten van het huidige polderlandschap. Rijnenburg wordt aantrekkelijk voor mensen die 'buiten' willen wonen, maar toch dichtbij de voorzieningen die een stad als Utrecht te bieden heeft.

Druk op woningmarkt
De druk op de woningmarkt in stad en regio is en blijft hoog. Nieuwe woningen zijn hard nodig, het duurdere segment is daarbij achtergebleven. De stad wil, meer dan tot nu toe, ook bewonersgroepen uit dit segment aan zich binden. Ruim en comfortabel wonen is dan ook een opgave voor de gebiedsontwikkeling van Rijnenburg. Totaal komen in Rijnenburg 7.000 woningen waarvan ongeveer 20% sociale woningbouw.

Vervolg
Vandaag heeft het college de beantwoording van de inspraakreacties toegestuurd aan insprekers en is de structuurvisie naar de gemeenteraad gestuurd. De gemeenteraad houdt op 17 december een raadsinformatieavond waar de structuurvisie Rijnenburg aan de orde komt. Iedereen is van harte welkom om zijn of haar mening over de plannen aan raadsleden kenbaar te maken. Meer informatie over het programma vindt u op www.utrecht.nl/raadsinformatieavond.
In januari 2010 wordt de structuurvisie besproken in de raadscommissie Stad en Ruimte en vervolgens, ter besluitvorming, in de raad. Na vaststelling van de structuurvisie wordt onder meer een bestemmingsplan opgesteld. De gemeente gaat ook in deze planfase bewoners en andere partijen betrekken. De inspraak over het bestemmingsplan volgt naar verwachting in 2011. Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl/rijnenburg



Gemeente Utrecht