Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Extra verbreding van N61 bij De Braakman moet doorgaan

Den Haag, 3 december 2009

De ANWB vindt dat de weg N61 in Zeeuws-Vlaanderen tussen Hoek en Schoondijke ter hoogte van natuurgebied De Braakman volgens de oorspronkelijke plannen verbreed moet worden naar twee maal twee rijstroken. De voorgestelde aanpassing om te kiezen voor twee maal een rijstrook is slecht voor de doorstroming. Daarbij is noch het milieu, noch de verkeersveiligheid gebaat.

De ANWB roept daarom de minister van Verkeer en Waterstaat op vast te houden aan de oorspronkelijke plannen van twee maal twee rijstroken. De bond zal deze opvatting ook aan de Tweede Kamer kenbaar maken.

Eind september kondigde de minister van Verkeer en Waterstaat dat hij het traject ter hoogte van natuurgebied De Braakman terug wil brengen van de geplande twee maal twee rijstroken naar twee maal één rijstrook. De minister kiest voor dit alternatief omdat dit de minste gevolgen heeft voor de natuur. De Braakman is een natuurgebied dat onderdeel is van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

De ANWB is groot voorstander van het behoud van natuur- en recreatiegebieden. Toch weegt in dit geval voor de bond de verkeersveiligheid en de verbeterde doorstroming - die het milieu ook ten goede komt - zwaarder. De N61 behoort tot de gevaarlijkste wegen van Nederland, die in de beheer zijn bij het Rijk. De weg heeft twee sterren volgens Euro RAP en voldoet daarmee (nog) niet aan de toezegging van de minister van Verkeer dat alle rijkswegen in 2020 in Nederland drie sterren hebben.

De voorgestelde oplossing van de N61 creëert volgens de ANWB een flessenhals in de weg. Dat komt de verkeersveiligheid en het milieu niet ten goede.

Euro RAP (European Road Assesment Programme) beoordeelt de veiligheid van wegen door er sterren aan te geven. In dat systeem bepalen de eigenschappen van de weg (type kruisingen, bermbeveiliging, snelheidsregiem) de veiligheid. Het initiatief tot dit programma is genomen door organisaties zoals de ANWB.