Landschap Noord-Holland

Heiloo, 3 december 2009

Op zoek naar vogels en paddenstoelen in Noord-Holland
Ook in december is er veel te zien in de Donkere Duinen en Mariëndal

De enthousiaste gidsen van Landschap Noord-Holland gaan in december gewoon door met excursies. Ze weten als geen ander dat er ook in de winter van alles is te zien in de natuur. Op zondag 20 december van 09.00 tot 12.00 uur kunt u weer met ze op stap.

Je zou zeggen dat voor paddenstoelen de herfst een beter tijdstip is. Maar eigenlijk zijn ze het hele jaar door wel te vinden, zolang het maar niet vriest. Een paddenstoel die we onderweg tegen kunnen komen is de grote parasolzwam, die soms opvalt door de omvang. De hoed kan wel een doorsnede van 40 centimeter hebben!
Mariëndal is een soort waddengebied, met kreken en waterpartijen. Heel aantrekkelijk voor vogels en die zijn er nu ook volop. Veel ganzen bijvoorbeeld. Met een beetje geluk krijgen we grauwe -, brand- en canadese ganzen te zien.
Het is altijd weer spannend wat we onderweg tegen komen. Wie weet is het deze keer een groepje zwervende sneeuwgorzen met hun opvallende witte kleur. In het open landschap van Mariëndal voelen ze zich prima thuis. Ze kunnen hier volop zaden vinden.
Het is ook altijd leuk om naar sporen van zoogdieren te zoeken, bijvoorbeeld van de vos. Er is altijd wel een keutel te vinden. Met een beetje pluizen kunnen we misschien aan de weet komen wat het dier heeft gegeten. Of we vinden prooiresten zoals een afgebeten vleugel.
We nemen een telescoop mee en als u er een heeft, raden wij u aan uw verrekijker mee te nemen.

Aanmelden is gewenst en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-0064455. Eventueel kunt u ook ter plaatse aansluiten. De kosten bedragen ¤ 5,50, Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. We verzamelen aan de Jan Verfailleweg 622, 1783 BW Den Helder. Dat is op de parkeerplaats van restaurant Duinoord.
Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl

Noot voor redacties