Wekelijks overzicht van de evolutie van de A/H1N1-griep in België

03/12/2009 15:08

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Op een totaal van 26.283 consultaties van patiënten die zich met een griepachtige aandoening aanboden bij hun arts, leverde de extrapolatie door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid 8.593 nieuwe gevallen van de A/H1N1-griep op in de vorige week.

De opvolging door de huisartsenpeilpraktijken wijst dus voor de vierde week op rij op een significante daling van het aantal nieuwe gevallen in ons land.

De epidemische fase begon in ons land bij het begin van de maand oktober en ging in stijgende lijn tot het einde van die maand. Ondanks het feit dat het aantal gevallen sindsdien elke week daalt, bevinden we ons nog steeds in de epidemische fase. Een heropleving van de epidemie blijft echter mogelijk.

Het aantal personen dat besmet is met de A/H1N1-griep blijft relatief beperkt. De epidemie heeft op dit moment nog geen significante impact gehad op de bevolking. De vertraging in de epidemie geeft ons land de kans om zoveel mogelijk personen binnen de risicogroepen te vaccineren voor ze ziek worden, zoals aangeraden door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Sinds de aanvang van de pandemie, werden bij het Commissariaat Influenza in totaal 14 overlijdens gemeld waarbij patiënten overleden ten gevolge van de complicaties van een griepinfectie. De aanwezigheid van de A/H1N1 griep, heeft op dit moment geen merkbare invloed op de mortaliteitscijfers.

Sinds het uitbreken van de A/H1N1-pandemie eind april, liepen in ons land 195.448 personen een besmetting op. Meer informatie in verband met de epidemiologie van influenza in ons land kan u terug op de website van het wetenschappelijk instituut volksgezondheid: www.iph.fgov.be/flu-surveillance

De vaccinatie van de risicogroepen is nog steeds aan de gang. In de afgelopen weken werden in totaal 2.279.500 dosissen van het vaccin geleverd aan de huisartsen en gezondheidsinstellingen via de apothekers. Begin volgende week komen hier nog eens ruim een half miljoen dosissen bij zodat het aanbod overal aan de vraag kan voldoen.

De verplichte registratie van de vaccinaties verloopt nog steeds trager dan het vaccineren zelf. Op dit moment werden 518.490 vaccinaties geregistreerd in het online systeem.

Het Interministerieel Commissariaat Influenza wenst nogmaals het belang van de registratie door de huisartsen te benadrukken.

In het kader van de farmacovigilantie, is een volledige registratie van groot belang bij het beschermen van de bevolking.

Alle informatie over de vaccinatiecampagne is terug te vinden op www.influenza.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel