Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT, Rotterdam november 2009

Katarina Zdjelar - Parapoetics

3 december 2009 tot en met 7 februari 2010
Opening: donderdag 3 december 2009

Parapoetics is de eerste grote solopresentatie van de jonge Rotterdamse kunstenaar Katarina Zdjelar. Zdjelar (Belgrado, 1979) krijgt momenteel groeiende internationale waardering voor haar werk en geldt als veelbelovend. In Parapoetics worden haar videowerken van de afgelopen vier jaar bij elkaar gebracht.

Ofschoon taal een belangrijke rol speelt in het videowerk, is het eerder het stemgeluid of de afwezigheid ervan die het werk zijn uiteindelijke betekenis geeft. In video's als Shoun (2009) en Everything Is Gonna Be (2008) wordt het zingen van popsongs een schrijnend en toch ook aanstekelijk commentaar op sociaal-politieke kwesties. Het geneurie en het zwijgen van de hoofdfiguren in de video's One or Two Songs on Someone or Something in Particular (2007) en In Unison (2009) lijkt eerder vrijheid van betekenis als perspectief voor te stellen dan vrijheid van meningsuiting ('freedom of speech'). Shoun, een werk waarin twee Servische muzikanten een Engelse song fonetisch noteren, beleeft zijn première in de tentoonstelling.

In januari 2010 vindt een serie lezingen en conversaties plaats waarin Zdjelar, aan haar werk gerelateerde opvattingen, ter tafel brengt. Katarina Zdjelar nodigt hiervoor sprekers uit als performer/ schrijver Caroline Bergvall (Londen), socioloog Willem Schinkel (Rotterdam) en filosoof Mladen Dolar (Ljubljana), die uitgebreid heeft geschreven over de notie en het belang van de stem. Bij de tentoonstelling verschijnt een gids met een conversatie tussen Zdjelar en Mariette Dölle over de werken en een Parapoetics Reader, ontworpen door Koehorst in 't Veld. Claus Wiersma is verantwoordelijk voor de tentoonstellingsarchitectuur.

Zdjelar nam deel aan een groot aantal groepstentoonstellingen (waaronder If I Can't Dance in het MuhKa, Antwerpen; Soft Manipulation in Casino Luxembourg, Luxemburg; en Morality in Witte de With, Rotterdam). In 2009 vertegenwoordigde zij Servië op de Biënnale van Venetië. Zdjelar studeerde aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam (2004-2006) en is vanaf 2010 resident aan de Rijksacademie in Amsterdam.

Tentoonstellingsruimte TENT. programmeert regelmatig grotere solotentoonstellingen en vraagt op deze manier aandacht voor kunstenaars die met hun werk het Rotterdamse artistieke klimaat opstuwen. In 2008 presenteerde TENT. een succesvolle solotentoonstelling met werk van Wendelien van Oldenborgh. In het voorjaar van 2009 toonde TENT. nieuw werk van Villeroy & Boch en Olaf Mooij.

Noot voor de redactie,