Ingezonden persbericht


Tijdens 10e World Summit van de Nobel Peace Laureaten in Berlijn:

NOMINATIES INTERNATIONALE KINDERVREDESPRIJS 2009 BEKEND

Amsterdam, 10 november 2009 - Vandaag zijn tijdens de Nobel Peace Summit in Berlijn de nominaties voor de vijfde Internationale Kindervredesprijs bekend gemaakt. Uit alle inzendingen heeft het Expert Comité vijf kinderen genomineerd voor deze prestigieuze prijs. De uiteindelijke winnaar zal op 3 december in de Ridderzaal in Den Haag de prijs ontvangen uit handen van Nobel Vredesprijs winnares Wangari Maathai.

Voor de verzamelde Nobel Vredesprijs laureaten waaronder Michail Gorbatsjov, F.W. de Klerk, Muhammad Yunus en Lech Walesa maakte KidsRights' voorzitter Marc Dullaert in willekeurige volgorde de vijf kinderen bekend die dit jaar zijn genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs.


* Fatema (12 jaar) uit Afganistan promoot het het recht op onderwijs in Afghanistan, een land waarin het niet vanzelfsprekend is dat meisjes naar school gaan. Ook zet zij zich in voor meer vrouwelijke docenten op school en tegen het slaan van kinderen in de klas.
* Rasmita (15 jaar) uit India zet zich in voor de rechten van gehandicapte kinderen. In de gemeenschap in India waar zij vandaan komt, gaan veel gehandicapte kinderen vaak niet naar school.
* Baruani (16 jaar) uit de Democratische Republiek Congo, wonend in Tanzania zet zich in het vluchtelingenkamp waar hij woont, in voor andere kinderen. Door middel van zijn radioprogramma 'Children for Children' maakt hij problemen bespreekbaar waar kinderen in het vluchtelingenkamp mee te maken hebben.
* Daniel (18 jaar) uit Macedonië zelf een weeskind, zet zich in voor de rechten van extra kwetsbare kinderen die dreigen slachtoffer te worden van mensenhandel.
* Emanuel (16 jaar) uit de Filippijnen 'brengt' onderwijs naar kinderen die niet of nauwelijks naar school gaan in de Filippijnen. Hij heeft een grote kar omgebouwd tot mobiele school waarmee hij en zijn vrienden van de Dynamic Teen Company met de boeken en schriften naar de buurten en kinderen gaan.

Internationale Kindervredesprijs
De Internationale Kindervredesprijs is een initiatief van KidsRights en wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de rechten van het kind, waar ook ter wereld. Het doel van de prijs is tweeledig; Het is voor de winnaars een teken van erkenning en de prijs biedt tevens een podium om hun idealen te verkondigen. Het aan de Kindervredesprijs verbonden prijzengeld van ¤100.000, wordt door KidsRights besteed aan projecten die nauw zijn verbonden aan het werkterrein van de winnaar. Het staat iedereen vrij iemand voor de dragen voor de Kindervredesprijs. Belangrijk is dat het om een kind gaat die op zijn/of haar manier een verschil maakt op het gebied van kinderrechten waar ook ter wereld. De inzendingen worden door een onafhankelijk Expert Comité beoordeeld, waaruit de nominaties voortvloeien.

Voorgaande Winnaars
De eerste Kindervredesprijs werd postuum opgedragen aan Nkosi Johnson voor zijn werk om kinderen met hiv en AIDS in Zuid Afrika een menswaardiger bestaan te bieden. In 2006 was de eer aan Om Prakash Gurjar uit India. Hij ontving de prijs uit handen van oud premier de Klerk van Zuid-Afrika, voor zijn onaflatende inzet tegen kinderarbeid en het bevrijden van kindslaven in India. In 2007 viel de eer te beurt aan Thandiwe Chama uit Zambia. Zij ontving uit handen van Bob Geldof en Nobelprijswinnares Betty Williams de Kindervredesprijs voor haar inzet voor de rechten van kinderen in haar land, in het bijzonder het recht op onderwijs. Vorig jaar kreeg Mayra Avellar Neves uit handen van Desmond Tutu de Internationale Kindervredesprijs voor haar continue strijd tegen het geweld in de sloppenwijken in Rio de Janeiro, Brazilie

Over wie op 3 december voor de vijfde keer deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen, wordt de komende dagen geoordeeld door het Expert Comité. Deze bestaat uit:


* Nevena Vuckovic Sahovic lid van het VN Comité voor de Rechten van het Kind.
* Prof. Jaap Doek, voormalig voorzitter van het VN Comité voor de Rechten van het Kind.
* Frans Röselaers, voormalig directeur van het Internationaal programma voor het afschaffen van kinderarbeid (IPEC) van de ILO, the International Labour Organization.
* Jeroo Billimoria, oprichtster en voorzitter van Child Helpline International en oprichtster en directeur van Aflatoun, Child Savings International
* Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van Stichting KidsRights en geestelijk vader van de Kindervredesprijs.

KidsRights
De Nederlandse Stichting KidsRights komt op voor de positie van kwetsbare kinderen waar ook ter wereld. Hiervoor biedt KidsRights directe, op maat gesneden hulp aan deze kinderen èn vraagt om aandacht voor hun positie en hun rechten. KidsRights helpt door bestaande, goedlopende lokale projecten te financieren. KidsRights biedt een podium aan kinderen die vaak niet zelf de aandacht van de wereld kunnen trekken. Zoals Nobel Vredesprijswinnaar Desmond Tutu het al zo treffend zei: "KidsRights seeks to give a voice to the voiceles.."

ABN AMRO heeft zich verbonden aan de Kindervredesprijs als hoofdsponsor. De bank doneert niet alleen geld, maar betrekt ook haar medewerkers intensief bij de prijs. Elk jaar helpen vele honderden medewerkers vrijwillig mee aan verschillende projecten die KidsRights organiseert.

Meer informatie over de Kindervredesprijs, de uitreiking op 3 december en het programma is te vinden op www.kindervredesprijs.org http://www.kindervredesprijs.org> . Meer informatie over KidsRights is te vinden op www.KidsRights.org http://www.KidsRights.org> .

---------------------------
Noot voor de redactie/