Gemeente Alkmaar


---


Alkmaar, 19 november 2009

Alkmaars groen centraal in tv-uitzending 'Natuur in de stad'

In de zesdelige NCRV-serie 'Natuur in de stad' staat de natuur en het natuurbehoud in Nederlandse steden centraal. Tussen de auto's, kantoren en woonhuizen zijn verrassend veel bijzondere planten en dieren. In de uitzending van 3 december 2009 brengt de NCRV de natuur in Alkmaar en de mensen die deze behouden of zelfs verbeteren in beeld.

In Alkmaar liggen diverse grote parken zoals de Alkmaarderhout, het oudste stadspark van Nederland. Kortgeleden zijn een aantal Alkmaarse parken opgeknapt: voor het publiek, maar ook voor de natuur. Eén van de resultaten is dat er inmiddels zeldzame orchideeën te vinden zijn.

In de uitzending gaan de programmamakers ook nog op zoek naar de nesten van weidevogels, zoals de grutto, in het park Oudorperhout. De weidevogels broeden op het landje van boer Groot, dat onderdeel uitmaakt van het stadspark.

Ecologische verbindingszones
Om te voorkomen dat de stadsparken geïsoleerde eilanden worden, legt de gemeente Alkmaar nu een groot netwerk van ecologische verbindingen aan. Deze natuurlijke stroken verbinden het ene park met het andere of met de polders buiten de stad.

Simon Binnendijk, wethouder Leefbaarheid: "De gemeente Alkmaar besteedt veel aandacht aan de flora en fauna in haar stad. Zo hebben we onder andere natuurvriendelijke oevers aangelegd om het leefgebied van bijvoorbeeld de ijsvogel te verbeteren."

Bedrijventerrein Boekelermeer
Ook het bedrijventerrein Boekelermeer komt aan bod. Hier is namelijk een unieke combinatie gemaakt tussen de natuur en het bedrijventerrein. Zo leeft de rugstreeppad in een speciaal ingerichte ecologische zone op dit bedrijventerrein. Ook wordt dit gebied veel gebruikt als lunchwandelgebied. De ecologische - en de andere natuurzones zijn, naast de goede bereikbaarheid en ligging aan de A9, inmiddels een aantrekkelijke vestigingsfactor voor bedrijven.

TV-uitzending
De tv-uitzending waarin de natuur in Alkmaar centraal staat wordt op donderdag 3 december 2009 door de NCRV uitgezonden, om 19.55 uur op Nederland 2.

Uitnodiging voorpremière: (