Ingezonden persbericht


Agenda Nicis Institute december 2009

3 december 2009, High Tech Campus Eindhoven
Conferentie: Verduurzamen van succesvolle projecten; Aanpak van de Projectencarrousel Jaarlijks worden miljoenen euroŽs ter beschikking gesteld om projecten te ontwikkelen als experiment, innovatie of vernieuwing met als doel sociale, culturele en economische achterstanden te verminderen. Tijdelijk geld, gericht op tijdelijke projecten, met soms verrassende uitkomsten. Het actieonderzoek Žde aanpak van de projectencarrouselŽ biedt verrassende inzichten in de werking van processen die ten grondslag liggen aan de instandhouding van de projectencarrousel. Maar bovenal biedt het stevige handvaten waarmee de overheid private fondsen en het sociale domein zich gezamenlijk kunnen richten op duurzaam effectieve interventies. Het onderzoek is een initiatief van het ministerie van VROM/WWI en Start Foundation en wordt in samenwerking met Nicis Institute en Daniel Giltay Veth uitgevoerd. De resultaten worden tijdens de conferentie gepresenteerd en overhandigd aan minister Eberhard van der Laan (WWI).

4 december 2009, Nieuwspoort Den Haag
Première korte films armoedebestrijding
Tijdens de bijeenkomst zal de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mevrouw Jetta Klijnsma, de eerste DVD Armoedebestrijding doe je zo! Successen uit de G32 in ontvangst nemen. Hiernaast zal zij haar visie geven op de armoedebestrijding in Nederland en de rol van de steden. Eerder heeft zij aangegeven meer geld voor de steden ter beschikking te willen stellen om de armoede in Nederland te verbannen. Een kundige jury heeft een viertal films genomineerd voor de meest inspirerende projecten. Dit zal dan bekend worden gemaakt.

9 december 2009, Rijtuigenloods Amersfoort.
Conferentie: De creatieve stad, de hype voorbij
De afgelopen jaren heeft de creatieve sector een voorspoedige economische ontwikkeling doorgemaakt. Van Kunsten tot reclamebranche, van festivals tot computergames. Een aantal steden heeft de laatste jaren initiatieven ontwikkeld op het gebied van de creatieve industrie. Het 'Beleidsprogramma voor de Creatieve Industrie, 2009-2013' is in oktober 2009 door het Rijk gepresenteerd. Hierin wordt de creatieve industrie uitgedaagd zelf verantwoordelijkheid te nemen en kansen te benutten. Tijdens de conferentie wordt aandacht besteed aan de knelpunten die ontstaan bij het faciliteren van de sector. Hoe kunnen steden, gelet op de eigen historische kenmerken, de creatieve industrie stimuleren, welke relevante ontwikkelingen zijn er binnen de sector en welke nieuwe wetenschappelijk inzichten zijn er? De conferentie, georganiseerd in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft als doel kennisuitwisseling te bevorderen tussen steden en bestuurslagen.

10 december 2009, Hogeschool, Rotterdam
Slotconferentie Aanval op de Uitval 'A New Generation' Maatwerk is een randvoorwaarde als het gaat om hulpverlening aan mensen en gezinnen met meervoudige problemen. Bestaande instituties en regelgeving bieden voor ongeveer 90 procent de passende kaders en de juiste interventies. Voor de overige 10 procent aan meervoudige complexe vraagstukken is een andere oplossing nodig. Tijdens deze slotconferentie, georganiseerd in samenwerking met de Hogescholen van Rotterdam en Amsterdam, worden ervaren frontlinewerkers en publieke managers in contact gebracht met een nieuwe generatie professionals. Hierbij staan de belangrijkste lessen van Aanval op de Uitval, de inzichten van de boek De Rotonde van Hamed en de opgaven voor de toekomst centraal. Aan de conferentie werken onder andere mee Marco Pastors, Rob Oudkerk en Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad. Het intellectuele en toepassingsgerichte erfgoed van Aanval op de Uitval wordt tijdens de conferentie overgedragen aan het hoger onderwijs in Nederland, aan 'a new generation'.

17 en 18 december 2009, Den Haag
Masterclass: Stedelijke trends en beleidsuitdagingen Er wordt vaak te weinig tijd genomen om over de schutting te kijken, nieuwe inzichten op te doen of dossiers te verbinden. In deze masterclass wordt stil gestaan bij stedelijke trends en verwachte ontwikkelingen. Aan de orde komen ondermeer: (verwachte) economische en demografische ontwikkelingen, transformatie in de bestaande woningvoorraad, milieu-uitdagingen, toekomstgericht sociaal beleid en betrokkenheid en participatie van de burgers. Kerndocenten zijn prof. dr. Wim Hafkamp (wetenschappelijk directeur Nicis Institute) en drs. Koos van Dijken (hoofd Trends en Monitoring Nicis Institute).