Ingezonden persbericht


Persbericht Cinema vertoningen
Voor directe publicatie
English version below
SMART Cinema presenteert:

The Karamazovs (Karamazovi) | Filmpremière

Maakt deel uit van Post Rotterdam - een selectie films van het IFFR 2009 bij SMART Première: 3 December 20.15 uur. , Te zien tot 30 dec

Locatie: SMART Project Space, Arie Biemondstraat 111, Amsterdam

(Czech Republic & Poland/2008/100 min, Engels ondertiteld Regie: Petr Zelenka
Met: Ivan Trojan, Igor Chmela, Martin My?i?ka
Officiële site: http://www.karamazovi.cz/index_a.html IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1080716/

Op een hete zomerdag, ergens in Polen, loopt een groep mensen door een verlaten staalfabriek. Het zijn acteurs uit Praag en ze komen repeteren voor een voorstelling die de volgende dag in die ruimte zal plaatsvinden. Er zijn ook nog een paar arbeiders van de fabriek achtergebleven. Ze houden zich aanvankelijk afzijdig van de acteurs omdat ze een tragisch ongeluk hebben meegemaakt: de vorige dag is de zoon van de onderhoudsman van een stellage gevallen en heeft daarbij zijn rug gebroken. Tussen de oude machines en de rotzooi begint de repetitie. Het is een bewerking van Fodor Dostojevski's 'The Brothers Karamazov'. Op basis van het onderzoek naar en de rechtszaak van de moord op de Oude Karamazov worden willekeurige scènes gespeeld, waarbij de personages vrijelijk commentaar leveren op het verhaal. Tegelijkertijd blijft de echte wereld van de arbeiders aan de rand van de opvoering zichtbaar. Wat hen is overkomen vindt zijn parallellen in de gebeurtenissen in het toneelstuk totdat de twee verhaallijnen onlosmakelijk met elkaar verknoopt zijn.

Petr Zelenka (1967, Praag) studeerde scenarioschrijven en dramaturgie aan het FAMU (1991). Bekende titel is o.a. Knoflíká?i (1997).

Post Rotterdam
SMART Cinema en het International Film Festival Rotterdam presenteren een nieuw, maandelijks wisselend filmprogramma met een selectie van de internationale speelfilms die op het festival te zien waren, maar geen Nederlandse distributeur hebben. Elke film draait een hele maand, en exclusief bij SMART Project Space.