Vrije Universiteit Amsterdam

Bringing the police back in. Notes on the lost & found character of the police in police studies


* Startdatum: 03-12-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Bringing the police back in. Notes on the lost & found character of the police in police studies


* Spreker: prof.dr. A.B. Hoogenboom


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Oratie

Belangrijke onderdelen van het politiewerk zijn niet of nauwelijks meer onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. De klassieke politietaken ordehandhaving, opsporing en de kwaliteit van informatieprocessen zijn ondergesneeuwd in onderzoek dat zich kenmerkt door de waan van de dag en meer gaat over organisatorische en samenwerkingsvraagstukken dan het politievak. Dit betoogt Bob Hoogenboom vandaag in zijn oratie `Bringing the police back in'.

Er zijn allemaal lagen van bestuurskundige/bedrijfskundige kennis en postmodernistische ideologie over (de dreiging met) geweld, het criminele inlichtingenwerk, het recherchevak, de toenemende inzet van technologie bij dit alles en de internationale samenwerking van de politie gelegd. Daardoor is het zicht op delen van het politiewerk verdwenen, aldus Hoogenboom. Het politieonderzoek is te veel gericht op de meest zichtbare vormen van politiewerk als dat van buurt- en wijkagenten. Dit is wezenlijk, maar vormt een onderdeel van een veel bredere politietaak die zich uitstrekt van persoonsbeveiliging, de inzet van observatie- en arrestatieteams, (boven)regionale opsporingsteam tot crisis- en calamiteitenstructuren die bij grootschalige ordeverstoringen worden geactiveerd.

Bovendien zijn belangrijke organisaties als de AIVD, de Kmar, de NCTb, de Rijksrecherche, de FIOD en bijvoorbeeld de particuliere veiligheidsmarkt, die in toenemende mate samenwerken met de politie - niet of nauwelijks onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Hoogenboom pleit voor onderzoek waarin de kernfuncties van de politie meer centraal komen te staan en waarin minder ruimte is voor ideologische abstracties (`veiligheid', `publiek-private samenwerking', `win-win-situaties').

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam