Dienstenbond CNV

Nieuws


2 december 2009

Info over reorganisatie HEMA

CNV Dienstenbond heeft afgelopen week overleg gehad met de directie van HEMA. Onderwerp van gesprek was de stand van zaken van de reorganisatie, de onrust hierover op de meeste winkelvloeren en de nare gevolgen voor collega's die het raakt. CNV Dienstenbond heeft de HEMA directie aangesproken op de wijze waarop deze reorganisatie wordt doorgevoerd. Wij vinden het veel te snel en soms zeer onzorgvuldig gebeuren. Mocht je door de reorganisatie boventallig zijn verklaard en hierover vragen hebben of voor een moeilijke beslissing komen te staan meld je bij ons!

Duidelijk is dat de HEMA in een hoog tempo verandert. Er gebeurt veel en er is sprake van een behoorlijke verzakelijking. De communicatie vanuit de directie naar het personeel is niet duidelijk genoeg en er wordt wel heel erg gekeken naar de financiële cijfertjes. Enerzijds heeft dit ongetwijfeld met het huidig moment te maken waarin het economisch wat minder gaat, anderzijds moet HEMA wel netjes omgaan met zijn personeel. Ook als het gaat om de gevraagde flexibiliteit en toegenomen werkdruk hebben we hierover tijdens de komende cao-onderhandelingen nog een stevig woordje te wisselen met je werkgever.
Inmiddels is duidelijk geworden dat 77 medewerkers in de `mobiliteit' zijn terechtgekomen. Dat betekent dat deze mensen tot 1 maart 2010 de tijd hebben om een andere baan binnen HEMA te zoeken. Dit is dus niet binnen een aangesloten HEMA bedrijf. Hier gelden andere arbeidsvoorwaarden. Een overstap naar een aangesloten bedrijf heeft dus nogal wat consequenties. Mocht je willen overstappen laat je dan adviseren door CNV Dienstenbond. Datzelfde geldt als je een andere baan binnen HEMA zou willen aanvaarden. Is je functie vervallen terwijl er bv. een vacature voor verkoopmedewerker in je oude filiaal is waarop je niet bent geattendeerd, meld het ons, zeker als je al eens eerder in de winkel hebt gewerkt!

Een ander punt is het vervallen van de functie 1e verkoopmedewerker en verkoopchef. Deze kunnen volgens HEMA overstappen naar de nieuwe functie teamleider c.q. assistent filiaalmanager. Dit moet je echter wel willen. Aan beide nieuwe functies zit een opleidingstraject verbonden. Bovendien is er geen garantie dat je na 1 jaar daadwerkelijk in je functie wordt geplaatst. Dit zal, zoals het er nu uitziet, voor ongeveer 60 teamleiders i.o. niet het geval zijn. Door HEMA zal getracht worden om deze medewerkers te plaatsen in `nieuwe' filialen. Gezien het bovenstaande moeten medewerkers zg. `regionaal inzetbaar' zijn maar dit moet natuurlijk wel redelijk in de buurt zijn. Meld je bij CNV Dienstenbond als je hierover opmerkingen hebt! Er kan trouwens geen sprake zijn van gedwongen opname van compensatie uren indien je een andere functie bent gaan bekleden! Ga je vrijwillig terug naar verkoopmedewerker in de winkel (inmiddels hebben meer dan 35 medewerkers deze keuze gemaakt) dan wordt je salaris afgebouwd tot het maximum van de schaal behorend bij je nieuwe functie. Bij CNV Dienstenbond kun je laten checken of dit correct gebeurd.

De garantieregeling voor collega's van voor 1950 is, na de commotie die hierover was ontstaan, inmiddels aangepast. Deze medewerkers, met soms zeer lange HEMA dienstverbanden, die boventallig werden verklaard kregen hierbij, naar de letter van het Sociaal Plan, een mager aanbod om met pensioen te gaan. Dat dit zomaar op papier werd gezet en zelfs zonder bruto/netto berekening werd medegedeeld heeft nogal tot frustratie en onzekerheid geleid. Als het goed is zijn er nu aanpassingen gedaan (de staffel is verhoogd) voor medewerkers met een dienstverband van 20 jaar of langer én zijn de bruto netto berekeningen beschikbaar.
Functiewaarderingsdeskundigen van de bond hebben inmiddels gekeken naar de afwaardering van de functie medewerker services van USB 5 naar USB 4. Volgens de deskundigen blijft HEMA hier binnen de regels en mag dit dus inderdaad plaatsvinden.

Op 31 januari 2010 loopt de huidige cao van de HEMA af. We gaan onderhandelen over een nieuwe cao. Op voorhand beloven dit zeer moeizame onderhandelingen te worden. Wil je meepraten over deze onderhandelingen meld je dan aan. Je kunt heel direct invloed uitoefenen op je eigen arbeidsvoorwaarden! CNV Dienstenbond zit te onderhandelen, maar de leden (jij dus!) bepalen uiteindelijk waar ja of nee tegen wordt gezegd.
Je kunt je aanmelden via m.jukema@remove-this.cnvdibo.nl of neem telefonisch contact op met vakbondsbestuurder Marten Jukema via 023-5651052.