Raad van State


donderdag 3 december 2009
11.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan 'Woon- en recreatiepark Scheerwolde' van de gemeente Steenwijkerland. Het plan maakt de aanleg van ruim 250 recreatiewoningen, 50 gewone woningen en een recreatieplas van 20 hectare mogelijk. Bij de plas wordt een haven aangelegd met 200 ligplaatsen. Het Natuur- en Milieuplatform Steenwijkerland vreest dat de beschermde natuurgebieden De Wieden en De Weerribben worden aangetast. Volgens de Stichting tot behoud van de Wetering en omstreken is het bestemmingsplan in strijd met het streekplan en is het plan bovendien financieel niet uitvoerbaar. Een zeilschool en een agrariër zijn bang dat zij in hun bedrijfsvoering worden beperkt. Verder komen verschillende omwonenden in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer voor aantasting van de natuur. (zaaknummer 200807605/1)

11.30 uur

Zitting over de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan Niba Beheer om natuur- en recreatiepark Drakenrijk te kunnen aanleggen. Het kerkbestuur van de Parochie H. Lambertus in Reuver komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het kerkbestuur vindt dat het nog niet zeker is dat de ontgronding kan doorgaan, omdat de kerk eigenaar is van een deel van de gronden die ontgrond worden. (zaaknummer 200900163/1) 11.30 uur
wethouders van Westerveld heeft verleend voor een melkveehouderij met camping aan de Kalteren in Diever. Het bedrijf is nu nog gevestigd aan de Streng in Oude Willem. De rechtbank in Assen heeft in oktober 2009 een eerder beroep van het een aantal omwonenden vernietigd. Tegen die uitspraak zijn zowel de omwonenden als het gemeentebestuur in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200908623/2)

12.15 uur

Zitting over de registratie van de naam van de politieke partij 'Mijn Partij Nieuwkoop' in het kiesregister van de gemeente Nieuwkoop. Het centraal stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft deze naam geregistreerd. De Midden Partij Nieuwkoop is het hier niet mee eens en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de naam van Mijn Partij Nieuwkoop te veel lijkt op zijn eigen naam. Dit zou verwarrend en misleidend zijn voor de kiezers bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. (zaaknummer 200909011/1)

13.15 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Oost-Gelre heeft opgelegd aan uitgaanscentrum City Lido in Groenlo. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat het uitgaanscentrum niet aan de brandveiligheidseisen zou voldoen. Het uitgaanscentrum is het niet eens met de dwangsom en is daartegen in hoger beroep gekomen. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State de dwangsom voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200909055/2)