Imtech NV

Published: 07:30 03.12.2009 GMT+1 /Source: Imtech N.V. /AEX: IMUN /ISIN: NL0006055329

Imtech: 30 miljoen euro aan power electronics voor energie en wetenschap

Imtech zorgt voor magneetveldsterkte van een miljoen keer magneetveld van de aarde

Gouda - Onlangs heeft Imtech (technische dienstverlening in Europa) voor meer dan 30 miljoen euro aan nieuwe contracten verworven voor de specifieke technologie van power electronics voor energie en wetenschap. De orders zijn binnengehaald door de business unit Imtech Contracting, onderdeel van Imtech Nederland.

René van der Bruggen, CEO Imtech: Deze orders vormen een goed voorbeeld van de technologische knowhow van Imtech en zijn kenmerkend voor de breedte van ons serviceportfolio waarmee we, ondanks economisch lastige tijden, er iedere keer in slagen nieuwe opdrachten te verwerven. Niet alleen in power electronics, maar recent ook voor de upgrading van de platformautomatisering aan boord van marineschepen, hightech oplossingen voor de Europese farmaceutische industrie, de 'groene' technologie voor de renovatie van het hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel en 'groene' datacenters. Allemaal omvangrijke orders (totale omvang van bijna 145 miljoen euro) in specifieke segmenten van de markt. Dat is de kracht van het business model van Imtech.'

Energie
Imtech levert hightech converters voor de aandrijving van innovatieve verrijkingscentrifuges in de nieuwe uraniumverrijkingsfabriek George Besse II Noord van Areva SET in Frankrijk. Areva SET, een joint venture partner van Urenco Group bouwt deze tweede uraniumverrijkingsfabriek in Tricastin, nabij Pierrelatte in Zuid-Frankrijk. Het ontwerp van de fabriek en ook van de Imtech-oplossingen zijn volledig afgestemd op het nu in aanbouw zijnde uraniumverrijkingsfabriek George Besse II Zuid op dezelfde locatie. Ook voor deze hightech fabriek heeft Imtech converters geleverd. In het contract is ook een optie voor additionele uitbreiding opgenomen.

Wetenschap
Bij het Helmholtz-Zentrum in Berlijn, een wetenschappelijk instituut voor neutronenverstrooiing, is een nieuwe magneet die hoge magneetvelden kan opwekken in aanbouw. Deze zogenoemde 'highfield' magneet is, met een magneetveldsterke van een miljoen keer het magneetveld van de aarde, de sterkste magneet voor wetenschappelijke studie naar neutronenverstrooiing ter wereld. Imtech zal de 20.000 ampère gelijkstroomvoorziening voor de magneet leveren, van het 10-kV-stroomnet tot aan de kern van de magneet. Het project is gebaseerd op een 'design and build' contract. De inbreng van Imtech omvat het volledige spectrum van het basisontwerp tot en met de eindtest op locatie, inclusief alle technologische oplossingen. Hieronder vallen onder meer de transformatoren, thyristor-omzetters en het watergekoelde stroomrailsysteem. Imtech zorgt voor het ontwerpen, assembleren, testen, het bouwen op locatie en de volledige inbedrijfstelling van de converters. Het project heeft een looptijd van twee jaar.

Imtech leverde ook de power electronics voor CERN, de ondergrondse deeltjesversneller van het Europese laboratorium voor deeltjesfysica in het Zwitserse Genève, dat vorige week met succes opnieuw werd opgestart.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Meer informatie