Ingezonden persbericht


De Bilt, 3 december 2009

Grontmij verwerft twee grote internationale windmolenprojecten

Grontmij in Denemarken verwierf recentelijk twee grootschalige internationale advies- contracten voor windmolenparkprojecten in Egypte en Thailand. De komende zes tot zeven jaar adviseert Grontmij bij de aanleg van deze twee grote internationale windmo- lenparken in de Golf van El Zayt (Egypte) en Lam Thakong (Thailand). De totale contractwaarde van beide projecten is 4,39 miljoen en Grontmij's omzet hier- van is 2,15 miljoen gedurende de projecten.

Windmolenpark in El-Zayt, Egypte
Het project in Egypte is het eerste enorme windmolenpark in de regio van El-Zayt. Het wordt gefinancierd door de Egyptische overheid, de EU en de Duitse KfW Bank. Het gebied waar het windmolenpark (200MW) is gepland, ligt 130 km ten noorden van de toeristische badplaats Hurghada. De totale contractwaarde van dit project is 3,24 miljoen en Grontmij's omzet hiervan is 1,35 miljoen gedurende het project.

Grontmij verzorgt voor dit project onder andere de CDM documentatie (Contract Design Management). Hiernaast zal zij ook systemen implementeren die de vele trekvogels afschrikken die tweemaal per jaar op relatief lage hoogte en in groten getale het gebied overvliegen.

Eerste fase van het windmolenpark in Thailand Het project in Thailand is een van de eerste grootschalige windmolenparken (50 MW) aan de kust. Het windmolenpark komt op een plateau 600-700 meter boven zeeniveau in Lam Thakong, 200 km ten noordoosten van Bangkok. Dit project betreft de eerste fase van het windmolenpark en een tweede fase staat gepland. De lokale ontwikkelaar is Ringergy Ltd. De totale contractwaarde van dit project is 1,15 miljoen en Grontmij's omzet hiervan is 800.000 gedurende het project.

Betrokkenheid Grontmij
Bij beide projecten is Grontmij betrokken bij het projectmanagement, het project en con- ceptueel ontwerp, het hoogspanningsnet, de funderingen, de toegangswegen, de infra- structuur, de aanbestedingen, het toezicht tijdens de garantieperiode evenals het aan- leggen van faciliteiten voor personeel.
Divisiehoofd Arne Buhl Petersen van Grontmij in Denemarken licht toe: `Omdat er in het





Pagina 2 van 2

kielzog van dit grootschalige project andere grote windmolenparken rond de Rode Zee staan gepland liggen er vele nieuwe mogelijkheden voor ons. Bovendien laten we met deze twee projecten onze uitgebreide expertise zien die wij op windenergie hebben en zetten wij Grontmij neer als dé partij voor internationale windmolenprojecten'.