Gemeente Haren

Hondenhaltes in Haren

Terugdringen overlast hondenpoep

03/12/2009

Jeroen Niezen en Marion Rohrich bij de hondenhalte in het Hendrik de Vriesplantsoen Eén van de grootste ergernissen van gebruikers van de openbare ruimte is het hondenpoepprobleem. Ook in Haren krijgen we regelmatig klachten hierover en het verzoek er iets aan te doen. Dit signaal is opgepakt door de raadsfractie van GroenLinks. Op initiatief van Marion Rohrich heeft de fractie het voorstel gedaan het probleem aan te pakken door hondenhaltes te plaatsen. Dit voorstel is door de gehele gemeenteraad aangenomen. Afgelopen dinsdag is de eerste hondenhalte geplaatst.

Wat is een hondenhalte?

Een hondenhalte is een uitgiftepunt van papieren hondenpoepzakjes die een eigenaar kan gebruiken om de uitwerpselen van honden op te ruimen. De zakjes zijn gratis bij het uitgiftepunt te verkrijgen. Na gebruik kan de eigenaar het zakje deponeren in de speciale prullenbak die naast het uitgiftepunt staat.

Locaties van de hondenhaltes

Het hondenpoepprobleem is wijd verspreid. Het is onmogelijk om op alle plaatsen een voorziening te plaatsen die de overlast tegen kan gaan. Uit een inventarisatie die is uitgevoerd door de raadsfractie van GroenLinks, zijn twee plaatsen naar voren gekomen waar de overlast groot is. Dit zijn de groenzone aan de Ereprijsweg en het Hendrik de Vriesplantsoen. Beide locaties worden intensief gebruikt, bijvoorbeeld voor het dagelijkse ommetje, om een balletje te trappen of om de hond uit te laten. Wanneer de laatste gebruiker de uitwerpselen van de hond opruimt, treedt er geen overlast op. Om dit te stimuleren plaatsen we aan de Ereprijsweg en in het Hendrik de Vriesplantsoen een hondenhalte.

Uitvoering van een proef

De plaatsing van de haltes is op basis van een proef. Deze proef duurt een jaar. Om te kijken of de overlast wordt teruggedrongen, hebben we voor de plaatsing gekeken naar het aantal uitwerpselen in de omgeving van de te plaatsen haltes. Deze steekproeven herhalen we ook wanneer de haltes zijn geplaatst. We kunnen eveneens het aantal gebruikte zakjes bijhouden. De verschillende cijfers zullen met elkaar worden vergeleken. Op basis daarvan bekijken we of de hondenhaltes een succes zijn.

Op de foto:

Raadslid Marion Rohrich en wethouder Jeroen Niezen bij de eerste hondenhalte in het Hendrik de Vriesplantsoen in Haren.