Gemeente Haren

Gemeentelijke kaplijst

03/12/2009

In het kader van de zorgplicht controleleren de wijkhoofden van de gemeente de gemeentelijke bomen op vitaliteit en stabiliteit. Bij een aantal bomen zijn op deze punten gebreken aangetroffen. Sommige zijn zelfs al afgestorven. Om te voorkomen dat deze bomen schade veroorzaken, verlenen wij voor deze bomen een kapvergunning. De bomen zijn te herkennen aan de witte stip op de stam.

In principe geldt voor de meeste van de vermelde bomen in de kaplijst een herplantplicht. Dit is echter niet altijd mogelijk omdat boven- en ondergrondse groeiomstandigheden slecht zijn. Wanneer deze zijn verbeterd worden nieuwe bomen volgend jaar aangeplant.

Om meer inzicht te geven waarom bomen gekapt worden, is op de gemeentelijke internetpagina een speciale kaart geplaatst: Inwoners->Wonen in Haren->Rond uw woning->Kaplijst. Deze kaart is gemaakt met het programma Google Maps. Elke boom die gekapt gaat worden, is aangeduid met een icoon. Wanneer u op het icoon klikt, krijgt u een tekstballon te zien met daarin specifieke informatie over de boom. Tevens is een foto toegevoegd. Onderaan deze tekst kunt u op de link klikken waarmee u terecht komt op de website met de speciale kaart.

U kunt tegen de verleende kapvergunningen binnen zes weken een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders indienen. Voor het verstrijken van de bezwarentermijn worden door de gemeente geen bomen gekapt. De kaplijst is een overzicht van de bomen waarvoor een vergunning is verleend en welke bomen door middel van een melding gekapt mogen worden. Tegen bomen met een meldingsplicht kan geen bezwaar ingediend worden. Mocht u vragen hebben dan kunt u deze richten aan de heer G. Hummel van de afdeling Beheer Openbare Ruimte en Gebouwen via telefoonnummer 050-53 39 911.