Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Kinderen adviseren minister Cramer over klimaattop

Leerlingen van basisschool de Meent met de minister

Een week voordat in Kopenhagen de 15de VN-Klimaatconferentie begint, hielden zestig basisschoolleerlingen uit heel Nederland in het ministerie van VROM hun Klimaattop.

Gouden tip: `Beter afvalscheiden voor alle scholen is goed voor het milieu'

Milieuminister Jacqueline Cramer koos uit alle ideeën de Gouden Tip voor 2010, waar zij en alle scholen mee aan de slag kunnen gaan: `Beter afvalscheiden voor alle scholen is goed voor het milieu'. De Gouden tip werd door de minister en kinderen op het bestemmingsbord van de trein geschreven op station Den Haag. Deze trein vervoert de Nederlandse delegatie naar Kopenhagen. Ook hingen de kinderen de andere tips in slingervorm in deze trein.

Vijf leerlingen uit gemeente Utrechtse Heuvelrug

Leerlingen van twee scholen uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug mochten ook naar de klimaattop. De leerlingen van deze scholen hadden bij de actie Groene Voetstappen in september de beste tips gegeven aan de wethouder en mochten daarom naar Den-Haag.

Namens basisschool De Meent uit Maarn waren Maud, Eeke, Naomi en hun meester Jean Paul de Ronde maandag op de Kinderklimaattop. De leerlingen hadden het volgende energiebesparende idee aangedragen: `Alleen als je echt oud bent of gehandicapt mag je met een pasje van de gemeente auto rijden, of op de brommer.'

Straatlantaarns op LED-lampen

Van de Wilhelminaschool uit Amerongen waren Pien en Tom in Den Haag. Pien had het idee om een sensor te bevestigen aan je hond om zodoende met die beweging je iPod op te laden. Tom wil graag alle straatverlichting op LED-lampen laten werken. ,,Mijn idee stond in de top-3 en wordt uitgevoerd. Maar LED-lampen passen niet in de fittingen van de oude lantaarnpalen. Daarom gaan we binnenkort naar een elektronicafabriek om een nieuwe LED-lamp te creëren die wel in de fittingen past."

Landelijke afsluiting

De Kinderklimaattop was de landelijke afsluiting van de groene voetstappenactie, een initiatief van het Klimaatverbond. Kinderen gingen in september een week lang zoveel mogelijk lopend, fietsend en steppend naar school, in plaats van zich met de auto te laten brengen. Het doel van de week was meer veiligheid rond de school, een gezondere levensstijl en vooral het leveren van een bijdrage aan een beter klimaat door minder CO-2 uitstoot. Basisschool De Meent verzamelde in september de meeste groene voetstappen tijdens de `Week van de Vooruitgang', zij won hiermee een duurzame prijs voor de hele school.

Pien en Tom van de Wilhelminaschool in Amerongen De beste tip op de trein