Ingezonden persbericht


Persbericht

Zoetermeer, 2-12-2009

Voorwaarden Onderlinge Weerschade Verzekering U.A. ter goedkeuring naar LNV

Weerschade te verzekeren bij agrarisch collectief

Telers kunnen zich vanaf 2010 voordelig verzekeren tegen schade door extreem weer in gewassen in het open veld. Een collectief van agrarische organisaties biedt samen de Onderlinge Weerschade Verzekering U.A. aan.

De Onderlinge is voor open teelten in de akkerbouw, vollegrondsgroente, boomteelt, fruitteelt, sierteelt en bloembollen. Het gaat om schade veroorzaakt door extreme regenval, droogte, (nacht)vorst, sneeuw, ijzel, storm, hagel, erosie en brand door blikseminslag.

De verzekering is eenvoudig en tegen een aantrekkelijk lage premie af te sluiten dankzij een subsidieregeling van het ministerie van LNV. Het agrarisch collectief legt de voorwaarden van de verzekering ter goedkeuring voor aan minister Verburg. Zij kondigde op 15 oktober jl. aan in ieder geval in 2010 en 2011 ruim 60% van de premie te vergoeden met onder andere Brussels geld tot een maximum van ¤ 8,45 miljoen. Na instemming van de minister verwacht de Onderlinge de voorwaarden, de dekking en premiehoogte van de verzekering medio januari 2010 bekend te kunnen maken via www.weerschade.nl.

De Onderlinge Weerschade Verzekering U.A. (OWV) heeft geen winstoogmerk. De OWV is een initiatief van LTO Nederland, Rabobank Nederland, Achmea Agro, Interpolis en Hagelunie. Bij het opstellen van de verzekeringsvoorwaarden maakt OWV gebruik van eerdere ervaringen met AquaPol, Achmea Agro, Interpolis, Hagelunie en Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij. AquaPol verzekerde alleen schade door extreme neerslag. Vergeleken met AquaPol kent de OWV een bredere schadedekking, een beter op de praktijk afgestemd eigen risico door schadeafhandeling per perceel, geen naheffingen in jaren met grote schades en een lagere netto premie.

De verbeteringen en de LNV-regeling met subsidie zijn het resultaat van een nieuwe EU-subsidieregeling en onderhandelingen tussen het ministerie van LNV en het bedrijfsleven. Hierbij waren LTO Nederland, de organisaties van boomtelers (NBvB), fruittelers (NFO), akkerbouw (NAV) en de agrarische verzekeringsmaatschappijen betrokken. De voorbereidingen werden financieel gesteund door de Productschappen Akkerbouw en Tuinbouw.

Noot voor de redactie,