Provincie Friesland


---



---

PERSBERICHT

Nummer: MtW 320
Datum: 3 december 2009

Leeuwarden wordt nationaal centrum voor onderzoek, innovatie en educatie voor de melkveesector

Wageningen Universiteit en Research centre gaat het onderzoek voor de melkveehouderij concentreren in Leeuwarden. Daar moet de praktijkboerderij Nij Bosma Zathe in Leeuwarden uitgroeien tot hét kenniscentrum voor de melkveesector in Nederland. De praktijkboerderij wordt het kloppend hart van de 'Dairy Campus', waar het onderzoek in een combinatie met onderwijs en innovatie zal plaatsvinden.

De Wageningen Universiteit en Research centre (Wageningen UR) wil komen tot één nationale onderzoeksboerderij in de melkveehouderij in Nederland. Zij kiest daarbij voor Leeuwarden, omdat daar de mogelijkheid wordt geboden voor verbindingen met innovaties voor bedrijfsleven en met onderwijs. Dit besluit betekent dat de activiteiten op het gebied van de melkveehouderij op de Waiboerhoeve in Flevoland en een aantal andere proefboerderijen elders in het land overgaan naar Leeuwarden. Dat levert Fryslân zo'n 40 arbeidsplaatsen (fte) op.

In Fryslân is de melkveesector prominent aanwezig, zoals ook de zuivelindustrie en toeleveranciers er in ruime mate vertegenwoordigd zijn. Bovendien heeft het ministerie van Economische Zaken Noord-Nederland aangewezen om de zogeheten 'economische piek' agri-business verder te ontwikkelen. Door die aanwijzing zijn er in het Noorden fondsen beschikbaar om innovatieprogramma's en nieuw onderwijs te realiseren.

De keuze voor Leeuwarden biedt dan ook voor hogeschool Van Hall Larenstein kansen om masterstudies aan te bieden, met lectoren die onderwijs met onderzoek combineren, als extra studieaanbod bovenop de huidige bachelor-opleidingen.

De versterking van Nij Bosma Zathe is een grote impuls voor Nieuw Stroomland, de gebiedsontwikkeling in Leeuwarden ZW waar duurzame ontwikkeling (groene energie en watertechnologie) centraal staat. De ontwikkeling van de nationale onderzoeksboerderij zal worden verankerd in het Masterplan Nieuw Stroomland.

De provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden willen Wageningen UR helpen de plannen uiterlijk 2012 te realiseren. Dat het alle partijen ernst is, blijkt uit de intentie-overeenkomst die zij zullen aangaan. Daarin spreken zij af welke zaken zij de komende tijd verder zullen uitwerken.


---- --