Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Den Haag, 3 december 2009

Inspectie geeft De Nieuwe School dikke voldoende

De Nieuwe School in Culemborg voldoet volgens de Inspectie van het onderwijs sinds 15 oktober 2009 aan alle wettelijke eisen. Het onderwijs is van voldoende kwaliteit. De staatssecretaris van Onderwijs, mevrouw Sharon Dijksma, heeft daarom besloten de opschorting van de bekostiging ongedaan te maken.

In haar rapport van 15 oktober stelt de inspectie dat bestuur, directie en leraren een grote inspanning hebben geleverd en dat er op een constructieve en open wijze is gecommuniceerd. Lovende woorden, die voor alle betrokkenen als muziek in de oren klinken. Want hard gewerkt is er zeker.

De Nieuwe School kwam in augustus van dit jaar in het nieuws toen de bekostiging voor de leermiddelen op advies van de inspectie werd opgeschort. Een unicum in de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs. De school was toen al hard aan het werk om te voldoen aan de eisen van de inspectie. Het was even slikken, maar bestuur en leerkrachten, gesteund door de ouders, gingen niet bij de pakken neer zitten. In tijd van drie maanden, waarin ook de zomervakantie viel, leverde het team een prestatie van formaat.

Over het optreden van de inspectie zegt schoolleider Sylvia van der Nol: "Streng maar rechtvaardig. We willen een door de overheid bekostigde school zijn en voldoen aan de wettelijke eisen. De inspectie heeft ons een eerlijke kans gegeven om dat waar te maken. Het positieve rapport van de inspectie en de hervatting van de bekostiging was voor ons geen einddoel. We kunnen ons nu volledig richten op de verdere ontwikkeling van de school. Onze idealen zijn nog steeds dezelfde als bij de start anderhalf jaar geleden. De Nieuwe School is een plek waar kinderen goed onderwijs krijgen, vanuit het besef dat ieder kind de kans moet krijgen zijn eigen unieke talenten te ontwikkelen. In de praktijk betekent het dat kinderen de kans krijgen zelf initiatieven te nemen. Het betekent ook dat we ons richten op het kind in z'n totaliteit, dat wil zeggen: leren niet alleen met het hoofd, maar ook met hart en handen. Daar blijven we ons voor inzetten."

Simon Steen, algemeen directeur van de Verenigde Bijzondere Scholen, de profielorganisatie waar de Nieuwe School bij is aangesloten, onderstreept het belang van betrokkenheid van bestuur, ouders en leerkrachten bij de Nieuwe School:

"Het bestuur had al voor de zomervakantie besloten nieuwe leerkrachten aan te stellen. Deze mensen hebben laten zien waartoe ze met elkaar in staat zijn. Dat stemt hoopvol voor de toekomst van deze school met het andere onderwijs."

Noot voor de redactie (