Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Energiebewuste markt op Vredenburg groot succes

De eerste energiebewuste markt van Nederland. Zo mogen de marktondernemers de zaterdagmarkt op Vredenburg in Utrecht voortaan noemen. Vanaf 28 november hangt de hele markt vol met spaarlampen, hoogfrequente tl en ledverlichting. Aan de sfeer doet het zeker niet af.

Sfeer op de markt
Een aantal verkoopwagens is er qua sfeer zelfs aanzienlijk op vooruit gegaan! Een verkoper van ondergoed en nachtkleding was eerst nog erg sceptisch. "Ik had eerst halogeenlampen hangen die erg heet werden. Als daar iets tegenaan kwam, dan smolt het. Ik ben helemaal blij met deze nieuwe ledspots". Ook de poelier is tevreden met zijn nieuwe tl en ledspots. Henk Scheer, kaasverkoper: "Als ik koffie zette, moest ik een extra stekker gebruiken voor stroom. Dat hoeft nu niet meer omdat de lampen veel minder stroom verbruiken." In totaal bespaart de markt vanaf nu zo'n 20% op de totale energierekening.

Lars Janssen, projectmanager bij adviesorganisatie Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf is de initiator van deze energiebewuste markt. "Samen met de branchevereniging voor ambulante handel, de CVAH, bedachten we dit plan. Bij de uitwerking, samen met gemeente Utrecht, kregen we enthousiaste ondersteuning van de voorzitter van de regionale afdeling van de vereniging, John Klabbers, zelf ook verkoper op de markt."

Opening met wethouder Marka Spit
Om 10:00 uur verklaarde de wethouder Inzamelen, Markten en Havens Marka Spit de markt officieel energiebewust door de laatste spaarlamp in de Energiekraam te draaien. Spit: "Ik ben er enorm trots op dat Vredenburg het rolmodel is voor andere markten en gemeenten". Voor de gemeente is dit één van de projecten binnen het programma Utrecht maakt Nieuwe Energie. De CVAH-voorzitter Henk Achterhuis lichtte kort de ambities van de ambulante handel toe en was zeer tevreden over het initiatief.

Winkelend publiek
Ook het winkelend publiek ontging de actie niet op de markt. Met posters en flyers werd de actie toegelicht. Een voorbijganger: "Ik vind het heel goed dat ze dit doen en dat de markt ook haar steentje bijdraagt aan een beter milieu!" Het publiek kreeg tips bij de Energiekraam over energiebesparing thuis. Daarnaast was er een prijsvraag met energiebesparende prijzen zoals een energiemeter, een bespaarbox of een energieadvies.

Uitrol naar andere markten
Gemeenten en markten die een soortgelijke actie willen opzetten, kunnen bij het Energiecentrum of de CVAH draaiboeken en advies krijgen. Zo hoopt de gemeente Utrecht een voorbeeld te zijn voor anderen. Lars Janssen: "En het kan heel simpel, alleen al met het indraaien van energiezuinige verlichting. Een gloeilamp op de markt is al snel 60 of 75 Watt, een vervangende spaarlamp 18 Watt." Nog een tip van Lars Janssen: "Koop wel spaar- of ledlampen van kwaliteit. Goedkoop is met dit soort lampen toch nog vaak duurkoop."