Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
December 2009

Afwisselende essays over natuurbeheer

Natuurbeheer in Nederland roept veel vragen op. Moeten we ons richten op bestaande oude cultuurlandschappen of op het scheppen van nieuwe natuur? En hoe kunnen we dat het beste doen? Het nieuwe boek Natuur als nooit tevoren bevat een rijke verzameling essays over dit soort vragen. Het biedt een toegankelijk overzicht van het Nederlandse natuurbeheer, van de geschiedenis tot de hedendaagse dilemma's. Dit toegankelijke boek is interessant voor ecologen, natuurliefhebbers en studenten.

Voorwoord en inhoudsopgave: zie bijlage

()

Natuur en natuurontwikkeling gaan in Nederland vaak hand in hand. Echte 'oernatuur' hebben we nauwelijks meer; veel van wat wij natuur noemen, is in feite oud agrarisch cultuurlandschap. Hoe is dat in het verleden zo gegroeid en wat betekent dat voor het hedendaagse natuurbeheer? Wat zijn de actuele kwesties en ontwikkelingen? Daarover gaat Natuur als nooit tevoren, een afwisselende verzameling essays. Dit boek bevat onder meer hoofdstukken over de rol van grote grazers, oude en nieuwe bossen, landbouw en natuur, 'restauratie-ecologie', klimaatverandering en exoten.

Natuur als nooit tevoren is het tweede deel van de reeks Vegetatiekundige Monografieën, een initiatief van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Wageningen. Ieder hoofdstuk is geschreven door een student samen met een begeleider. Naar verwachting zal er jaarlijks een nieuw deel verschijnen.

Met zijn brede scala aan invalshoeken biedt deze bundel een beeld van het Nederlandse natuurbeheer zoals dat nog niet eerder in boekvorm is verschenen. Het snijdt precies die onderwerpen aan die de knelpunten vormen in het Nederlandse natuurbeheer, maar waarover nog weinig voor het brede publiek is geschreven.

Hoe dienen we bijvoorbeeld om te gaan met die raakvlakken tussen landbouw en natuur? Is het natuurbeheer wel in goede handen bij de natuurbeschermingsorganisaties, of moeten we het weer in handen van de boeren geven? En waar moet het beheer dan op gericht zijn: op herstel van kleinschalige, oude cultuurlandschappen, of op het scheppen van grootschalige, 'nieuwe' wildernis? De combinatie van dergelijke bespiegelingen en rijke achtergrondinformatie zorgt ervoor dat Natuur als nooit tevoren geen moment verveelt.

Natuur als nooit tevoren is toegankelijk geschreven en overzichtelijk opgezet. De vele kaartjes, tekeningen, tabellen en grafieken vormen een heldere aanvulling op de tekst. De actuele thema's aangevuld met historisch perspectief maken het boek interessant voor ecologen, natuurliefhebbers en studenten. Kenners zullen veel profijt hebben van de uitgebreide literatuurverwijzingen.

De eindredacteuren, Joop Schaminée en Eddy Weeda, vertegenwoordigen samen vele decennia aan ecologische ervaring. Ze schreven ieder verscheidene boeken en werkten eerder samen aan de Atlas van plantengemeenschappen in Nederland.

Eerder verschenen in de reeks 'Vegetatiekundige monografieën': Grenzen in beweging ­ beschouwingen over vegetattiegeografie

Natuur als nooit tevoren

Beschouwingen over natuurbeheer in Nederland

Auteurs: Diversen; onder redactie van Joop Schaminée en Eddy Weeda Uitgever: KNNV Uitgeverij Uitvoering: 192 pag., 15 x 22 cm, garenloos gebrocheerd, met talloze kaartjes en tekeningen ISBN: 978 90 5011 313 7

Prijs: ¤ 19,95

----------
Meer informatie voor de pers