Ingezonden persbericht


Persbericht - 3 december 2009

"Had mijn vrouw maar één zo'n been..."

Planetoïde vernoemd naar Godfried Bomans

Na Hella Haasse en Harry Mulish heeft ook Godfried Bomans een planetoïde naar zich vernoemd gekregen. De vernoeming geschiedde door de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels, op voordracht van de Haarlemse boekenverzamelaarster Loes Timmerman. De vernoeming werd vandaag door de Internationale Astronomische Unie (IAU) bekrachtigd. Eerder droeg het tweetal meisjesboekenschrijfster Cissy van Marxveldt (pseudoniem van Setske de Haan) voor als planetoide (10667) van Marxveldt, en verzetstrijdster Hannie Schaft als (85519) Hannieschaft.

Bomans was vele jaren de meestgelezen schrijver van Nederland. Hij heeft meer dan 60 boeken en vele andere geschriften op zijn naam staan. Hij heeft tijdens zijn leven weinig officiële erkenning gekregen, in ieder geval niet in de vorm van een literaire prijs. De literaire kritiek weet nog altijd niet goed wat ze met hem aan moet. Zijn werk is moeilijk onder één noemer te brengen, maar hij was zeker een groot stilist. Het werk van Bomans wordt gekenmerkt door een groot gevoel voor humor en een onverslijtbare ironie. Bomans kon zowel zeer ernstig als zeer lichtvoetig schrijven.

Planetoïde (23404) Bomans beweegt zich op een afstand van 257 miljoen tot 426 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. Een planetoïde bestaat meestal uit rotsachtig materiaal en kan verschillen in omvang van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer. De diameter van planetoïde Bomans bedraagt naar schatting 7 kilometer. Bomans draait in 3,45 jaar om de zon.

Citatie:

(23404) Bomans = 1972 RG
Discovered 1972 Sept. 15 by T. Gehrels at Palomar. Godfried Jan Arnold Bomans (1913-1971) was a popular Dutch author known for his books of modern-day fairy tales and his short, humorous pieces full of parody and acerbic wit. His young-adult fantasy novel Eric in the Land of the Insects (1940) was turned into a film in 2004. The name was suggested by L. E. Timmerman.

Biografie

Godfried Jan Arnold Bomans (Den Haag, 2 maart 1913 - Bloemendaal, 22 december 1971) studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam (1933-1938) en tot 1942 wijsbegeerte in Nijmegen. In 1943 gaf hij zijn studie op en verhuisde terug naar Haarlem.

Reeds als middelbare scholier had Bomans literaire belangstelling; zo was hij redacteur van schoolkranten en publiceerde hij korte verhalen, ook in literaire tijdschriften en studentenbladen. Op 17-jarige leeftijd schreef hij voor zijn klasgenoten van het Triniteitslyceum in Overveen het parodiedrama 'Bloed en Liefde', dat inmiddels reeds 700 opvoeringen beleefde. In december 1936 verscheen 'De memoires of gedenkschriften Mr. P(ieter) Bas', met tekeningen van zijn jeugdvriend Harry Prenen. Samen richtten de twee vrienden de 'Rijnlandsche Academie' op, een pseudogewichtig genootschap dat met succes de aangekondigde demping van de Haarlemse Bakenessergracht wist te voorkomen.

In 1939 maakte Bomans veel opgang met zijn roman 'Erik of het Klein Insektenboek' (verfilmd in 2004). Na de oorlog maakte hij furore met zijn als strip in de Volkskrant verschenen en later in boekvorm gepubliceerde avonturen van Pa Pinkelman en Tante Pollewop. De strip werd in 1976 door de KRO voor televisie bewerkt, met Ton van Duinhoven als Pa Pinkelman en Maya Bouma als Tante Pollewop.

In 1950 riep Bomans de Haarlemmers op om lid te worden van de op te richten sociëteit 'Teisterbant'. De sociëteit heeft 23 jaar bestaan, kort na het overlijden van Bomans hield het op.

Landelijke bekendheid kreeg Bomans door optredens in radio- en televisieprogramma's. Hij werd een mediapersoonlijkheid, voor die tijd een nieuw fenomeen. Roemrucht in de televisiegeschiedenis is een live commentaar van Bomans. De schrijver werd in oktober 1963 benaderd voor de Edison-uitreiking van het Grand Gala du Disque. Eén van de optredende artiesten was Marlene Dietrich. Bomans stond naast de diva die hij bewonderde en vertelde een anekdote die eindigde met het beroemd geworden citaat (van 'een heel oud mannetje' dat naast hem in de bioscoop zat): "Had mijn vrouw maar één zo'n been..."

Bomans stierf op 22 december 1971 op 58-jarige leeftijd aan een hartaanval en werd op kerstavond begraven op het Sint Adelbertskerkhof in Bloemendaal. In 1972 werd het Godfried Bomans Genootschap opgericht. Van 12 juni tot en met 5 september 2010 wordt de speciale tentoonstelling 'Weerzien met Bomans' georganiseerd in De Hallen van Haarlem.

Meer informatie:

Oorspronkelijk persbericht - www.astronet.nl/bomans.html Bomans Weekblad - www.bomansweekblad.nl Godfried Bomans Genootschap - www.godfriedbomans.nl

-----

"Vaarwel, graaf zonder hoofd"

Graven van Egmont en Hoorne aan de hemel

Naast Godfried Bomans werden vandaag ook de graven van Egmont en Hoorne als planetoïden aan de hemel vereeuwigd. Hun vernoeming vond plaats door de Belgische astronoom Eric Elst, op voordracht van Carl Koppeschaar, bèta-ambassadeur, initiator van de Grote Griepmeting, en hoofdredacteur van de populair-wetenschappelijke website Kennislink bij science center NEMO in Amsterdam.

De graven van Egmont en Hoorne behoorden tot de top van de aristocratie in de Spaanse Nederlanden. Samen met Willem van Oranje verzetten zij zich tegen de Spaanse inquisitie. Na de Beeldenstorm (1566) stuurde koning Filips II de hertog van Alva naar de Nederlanden om orde op zaken te stellen. Willem van Oranje ontvluchtte hierop Brussel. Egmont en Hoorne besloten niet te vluchten. Toen Willem van Oranje voor Alva vluchtte, nam Egmont volgens de overlevering afscheid met de woorden: "Vaarwel, Prins zonder land." Oranje antwoordde: "Vaarwel, Graaf zonder hoofd!"

Vrijwel direct na zijn aankomst liet Alva de graaf van Egmont, zijn secretaris Jan van Casembroot en de graaf van Hoorne onder een vals voorwendsel - Alva had een overleg aangekondigd om bij een maaltijd over de situatie te praten - arresteren (9 september 1567). Egmont en Hoorne werden opgesloten in het Spanjaardenkasteel te Gent. Op 5 juni 1568 werden de edelmannen op de Grote Markt van Brussel onthoofd. Hun dood leidde tot grote protesten in de Nederlanden en heeft bijgedragen aan het openlijke verzet tegen de Spanjaarden.

Planetoïde (13097) Lamoraal beweegt zich op een afstand van 345 miljoen tot 355 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. De diameter van planetoïde Lamoraal bedraagt naar schatting 4 kilometer. Lamoraal draait in 3,57 jaar om de zon.

Planetoïde (13112) Montmorency beweegt zich op een afstand van 418 miljoen tot 437 miljoen kilometer van de zon. De diameter van planetoïde Montmorency bedraagt naar schatting 7 kilometer. Montmorency draait in 4,83 jaar om de zon.

Citaties:

(13097) Lamoraal = 1993 BU7
Discovered 1993 Jan. 23 by E. W. Elst at the European Southern Observatory. Lamoraal, Count of Egmont (1522-1568), was a Flemish nobleman. Together with William of Orange and the Count of Hoorne he protested against the Spanish Inquisition. His life, capture and execution were memorialized in Goethe's play Egmont, with music by Beethoven to accompany its first performance in 1810. The name was suggested by C. E. Koppeschaar.

(13112) Montmorency = 1993 QV4
Discovered 1993 Aug. 18 by E. W. Elst at Caussols. Philip de Montmorency, Count of Hoorne (1524-1568), was stadtholder of Guelders and an admiral of Flanders. Together with William of Orange and the Count of Egmont, he resisted the introduction of the Spanish Inquisition in the Netherlands. He and Egmont were condemned to death and beheaded in Brussels. The name was suggested by C. E. Koppeschaar.

Meer informatie:

Vaarwel, graaf zonder hoofd - in: http://www.kennislink.nl/publicaties/vader-des-vaderlands Oorspronkelijk persbericht - www.astronet.nl/lamoraal.html Lamoraal van Egmont - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lamoraal_van_Egmont Filips van Montmorency - http://nl.wikipedia.org/wiki/Filips_van_Montmorency

----