Het Nederlandse Rode Kruis

Persberichten

3 december Conferentie Clustermunitie in Oslo: Rode Kruis roept op de verdragen snel te ratificeren in eigen land

Het Nederlandse Rode Kruis is verheugd over de Conferentie over clustermunitie op 3 december in Oslo. Dan zal het verdrag over Clustermunitie getekend worden door meer dan 100 staten.

Ook de Nederlandse regering is aanwezig en zal het verdrag ondertekenen. Het Rode Kruis roept alle staten op om te zorgen dat het verdrag snel in werking treedt.

Het verdrag verbiedt het gebruik, de productie en de handel in clustermunitie. Daarnaast moeten de staten die het verdrag ondertekenen binnen acht jaar alle opgeslagen clustermunitie vernietigen. Ook spreken ze af elkaar te helpen met het opruimen van achtergebleven (onontplofte) clustermunitie. Het Rode Kruis gelooft dat dit verdrag een einde kan maken aan het leed dat clustermunitie de afgelopen decennia onder burgers heeft veroorzaakt.

Ondanks dat deze ondertekening een historische stap is om een einde te maken aan het gebruik van clustermunitie, roept het Rode Kruis alle staten op om te zorgen dat het verdrag ook echt in werking treedt. De staten die morgen hun handtekening zetten, moeten het verdrag namelijk ook ratificeren. Regeringen in eigen land moeten het verdrag officieel bekrachtigen, waarna het bindend wordt in de betreffende staat. Pas nadat 30 staten hun ratificering bekend hebben gemaakt aan de Verenigde Naties treedt het verdrag ook echt in werking. Omdat het lang kan duren voor het nodige aantal ratificaties is bereikt, roept het Rode Kruis op om te zorgen dat het verdrag zo spoedig mogelijk in eigen land geratificeerd wordt, zodat het onderdeel gaat uitmaken van het internationaal en nationaal recht.

Het Rode Kruis pleit al langer voor dit verdrag, maar in de zomer van 2006 werd de noodzaak wel heel duidelijk toen vele burgers in het zuiden van Libanon, het slachtoffer werden van clustermunitie. Ook na het conflict maakte dit wapen veel slachtoffers, omdat er erg veel onontplofte stukken submunitie waren achtergebleven. De gevolgen en impact van het gebruik van clustermunitie werden ook recent weer duidelijk toen de Nederlandse cameraman Stan Storimans omkwam in Georgië.

Clustermunitie
Clusterbommen worden afgevuurd door vliegtuigen of door kanonnen vanaf de grond. Een clusterbom bevat vele kleinere submunitie. Daardoor wordt met een clusterbom in één keer een heel gebied aangevallen. Hierdoor is het lastig om onderscheid te maken tussen wat wel en wat niet wordt geraakt. De kleine bommetjes horen te exploderen zodra zij de grond raken. Maar te vaak blijven ze ook liggen zonder te exploderen. Die achtergebleven submunitie is heel instabiel en kan bij de minste aanraking alsnog ontploffen. Akkers en boomgaarden kunnen onbegaanbaar worden. Jaarlijks vallen er slachtoffers door achtergebleven submunitie, zelfs als de oorlog al lang voorbij is zoals in Laos en Kosovo. Vaak zijn kinderen het slachtoffer, omdat ze de kleine (en soms kleurrijke) submunitie aanzien voor speelgoed. Ook het economische herstel van landen na een conflict wordt gehinderd door de achtergebleven submunitie.